Със 124 гласа за депутатите приеха да не продължават забраната за внос на зърно от Украйна, която изтича на 15 септември. Против гласуваха от БСП, „Възраждане“ и ИТН с общо 69 гласа.

   От два дни насам намерението на управляващите, което бе оформено като предложение за пленарната зала от икономическата комисия във вторник, предизвиква напрежение между зърнопроизводителите и управляващите. Браншът заплаши с протести, а властта обяви, че забраната за украинския внос е сред причините за повишаването на цените у нас.

   Националната асоциация на зърнопроизводителите се събира в готовност за общонационален земеделски протест. Срещата ще се състои в 13:00 часа с всички браншови организации в сектор „Земеделие“, които не подкрепят решението за премахването на забраната за внос от Украйна. Подкрепа за протеста са заявили и други организации – превозвачи, търговци на земеделска техника и производители на торове. Въпреки заявките за общонационални протести, по думите на министъра на земеделието има и браншови земеделски организации, които подкрепят падането на забраната.

   Вчера министърът на земеделието първо каза, че с него предложението не е обсъждано. По-късно през деня все пак призна, че има икономическа логика в него.

   „Притесненията от страна на земеделските производители са основателни, предвид, че Украйна не изпълнява тежките изисквания (за качество на продукцията - бел. ред.), които са наложени от ЕС“, обясни днес министърът.

   Той обаче веднага допълни, че „не е толкова притеснително“ България да се откаже от забраната и обеща мерки за подкрепа.

   „Аз приех аргументите на Министерския съвет, поради което предприемаме следните мерки - завишаване контрола на украинските стоки и зърнени култури. Стриктно ще се контролира радиоактивност и наличие на тежки метали. В събота ще проведем среща със зърнопроизводителите, очакваме днес да ни представят техните притеснения, за да получат коректни отговори. Така че на този етап това е статусът на решението“, заключи Кирил Вътев.

             Опозицията очаквано разкритикува действията на управляващите.

   „Не се прави така. Щом ще има компенсации, трябваше да се каже предварително“, ядоса се Деян Николов от „Възраждане“.

   „Ние няма да подкрепим това решение, това че едно правителство се опитва да се скрие зад Народното събрание означава, че е некадърно. Последствията ще настъпят независимо какво си мислите“, каза Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

   От БСП настояха да видят анализите и данните, според които отмяната на забраната ще донесе ползи на България.

   „След разговор с производителите - те нито по време на забрана, нито без забрана използват украинско зърно. Не го използват, те казват и да внасяте и да не внасяте, ние ползваме само българска пшеница, нас ни е страх, че ще си замърсим продукцията. След сравнение видях, че няма промяна и при внос и без внос“, заяви Корнелия Нинова.

   „Министърът каза, че този анализ му е променил мнението, нищо не пречи да ни се представи. Ако до 10-15 минути няма такъв, то значи не ни се казва цялата истина“, отсече Драгомир Стойнев. Колегата му Георги Свиленски попита какво се е случило от вчера до днес, за да обърне Кирил Вътев позицията си.

   Колегите от БСП първо не четат, после и не слушат. Данните са публични. Г-н Свиленски, не ви прави чест да докарате министъра тук, а сега да проявявате неуважение“, скара се на БСП Искрен Митев от ПП.