Зърнопроизводителите прогнозират фалити, ако се върне вносът от Украйна

Зърнопроизводителите прогнозират фалити, ако се върне вносът от Украйна
Публикация   14 Септ, 2023   /     akcent.bg   /     994

   Зърнопроизводители прогнозират фалити при вдигане на забраната за внос на стоки от Украйна. Правителството обяви подкрепа за подобно решение, което предстои да се обсъжда в Народното събрание.

   Тази година добивът е много нисък и всички производители продават стока под себестойността си, каза пред БНТ председателя на регионалния съюз на фермерите "Дунавско зърно" Милен Коев. Жътвата е още по средата, но нещата не изглеждат никак добре.

   "Един от големите плюсове на забраната е, че успяхме по-спокойно да реализираме продукцията и и да работим за следващата, която сега прибираме", посочи Коев.„

     По думите му браншът се обединява и голяма част от работещите в селското стопанство са готови да протестират, тъй като проблемът не е само в зърното, а и в меда, в сухото мляко. Получили са подкрепа и от транспортния бранш и съпътстващите сектори.

   Ако забраната бъде отменена, ще получим дежа вю - трудно ще реализираме зърното, дори не говорим за цени. През последната седмица се свързах с няколко търговеца, никой не успя да ми даде цена, за да си продам реколтата. Не излизаме да протестираме заради субсидии, за това трябва да се коментира допълнително. Може да се окаже, че ние повече от година няма да имаме пазар за зърно, тъй като останалите държави от петорката смятат да наложат забраната едностранно", каза Милен КоевКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha