Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%, но разликата между втория и третия се стопява. Повишава се делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са част от изводите на последното проучване на социологическа агенция „Тренд“ за обществените нагласи у нас.

   Електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли.

   „Не отчитаме динамика по основните индикатори, които тестваме ежемесечно. Не се регистрира съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина“, посочват от „Тренд“.

   Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

    22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков“. Отрицателната оценка се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-голям дял на подкрепа, правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ - над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

   Незначителна промяна и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава, положителната оценката за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната 52%.

   ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвани от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

   Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това, мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори се споделя от близо половината (47%) от българите.

   Проучване на „Тренд“ е по поръчка на вестник „24 часа“. Изследването е реализирано в периода между 2 и 8 септември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.