Четвъртък, 9 Май 2024

140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе

140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе
Публикация   16:44     13 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     439

Първата доброволна пожарна команда също е създадена в Русе

 

   140 години от създаването си отбеляза Пожарната в Русе.

    Русенската пожарна е сред доайените на пожарното дело в България. Първата доброволна пожарна команда също е създадена в Русе. Това каза  главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

     Той участва в отбелязването на 140 години от създаването на противопожарната служба в Русе.

    По думите му основният проблем на противопожарната служба у нас е недостатъчното финансиране. "Това е основният проблем. Поради тази причина участваме много по различни проекти, така че да компенсираме тази липса на финансиране", каза Джартов. Той обясни, че в момента се подготвят обществени поръчки, свързани със закупуване на почти 300 противопожарни автомобила. "Срокът е 36 месеца, като се надяваме да стане по-бързо", каза Джартов. 

   Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев, както и редица представители на държавната и местната власт.

   Считам, че да си пожарникар в днешно време е синоним на адекватност, бързина и отговорност“, отбеляза Ковачев в приветственото си слово към директора на РДПБЗН комисар Светослав Войчев и пожарникарите.

   В днешното събитие участваха кметът Пенчо Милков, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев, началникът на Военно окръжие I степен Русе подполковник Васил Петров, както и началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Сред гостите бяха още началникът на Районен център 112 Полина Трендафилова, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ инж. Ивелин Занев, както и още редица представители на местната и държавна власт.

   Събитието бе уважено и от заместник-председателя на Окръжен съвет – Гюргево Кристиан Анкулеску, заместник-директорът на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ подполковник Алин Рошу.

   В рамките на мероприятието бе отслужена празнична литургия от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от епархията. След това се проведе и демонстрация на професионалните знания и умения на част от служителите на РДПБЗН. Жителите и гостите на Русе имаха възможност да се запознаят и с експозиция от над 100 експоната от пожарникарската дейност от последния век и половина насам.

   От пожарната в Русе отчетоха намаление с 28 % на произшествията, станали в Русенска област. От началото на годината до момента има 933 сигнала, докато миналата година за същия период са били 1294. Пожарите с преки материални загуби са намалели от 200 на 173, като най-сериозният тази година е бил този край Средна кула. При него са унищожени 90 дка горска растителност, като е имало опасност да обхване вилна зоната зона и квартала. Най-голям от пожарите се пада на отрасъл „Жилищно стопанство дейности и домакинства“ – 43%. На следващо място е отрасълът „Транспорт и складови дейности“ – 29.5%.

   Колкото до материалните загуби основните причини са късо съединение и небрежност при боравене с открит огън. Тези две причини формират големия процент от възникналите пожари, който е над 55%. Основно пожари възникват в домакинствата на хората, поради подценяване основни правила за пожарна безопасност. 

   За периода са пострадали са двама души съответно на 35 г. при вдишване на дим, газ или токсични пари и на 47 г., който при опит за гасене на пожара е получил изгаряния по тялото, а за 2022 г. са пострадали – 13. Загиналите до сега от началото на годината са трима. На 29.03.2023 г. при пожар е загинало 3-годишно дете, вследствие вдишване и задушаване от отделените токсични пари (газове) и  със сериозни изгаряния, а останалите загинали са във възрастовата граница над 80 години.

     Ще има и изложба на експонати от Музея на пожарното дело в Русе. Той е създаден през 1984 година и се помещава в сградата на Първа районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в крайдунавския град.

   Музеят съхранява над 200 експоната. Сред тях е и флагът на първото пожарно доброволно дружество "Спасител" в България, създадено през 1906 година. Има богат снимков архив, оборудване на пожарникари след Освобождението на България до наши дни.

   В музея са представени и пожарогасители от 1900 година, използвани във филмови продукции. Има и различни каски, шлангове, кофпомпи. Показана е и пожарникарска торба, която се е пълнела с вода. Преди появата на доброволните сдружения е имало "толумбаджийски групи", които са гасили пожари чрез заплащане. 

   Експозицията включва и сигнална тръба от 1936 година. От кулата с нея се подава сигнал, че в района на населеното място има пожар.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още