Четвъртък, 9 Май 2024

Цените на храните в Румъния паднаха наполовина след ограниченията за търговските надбавки

Цените на храните в Румъния паднаха наполовина след ограниченията за търговските надбавки
Публикация   17:20     10 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     343

Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата правителствена наредба, ограничаваща търговските надбавки, са паднали с до 49% в големите вериги магазини през август

   Средните цени на основните храни в Румъния, обхванати от приетата правителствена наредба, ограничаваща търговските надбавки, са паднали с до 49% в големите вериги магазини през август. Това показват анализирани от Съвета по конкуренция данни, които бяха публикувани в петък.

   През юли правителството прие наредба, която определи тавани на цените на основните храни от 1 август, като беше заложено това да доведе до поевтиняването им с 20%.

   Най-големи намаления са отчетени при плодовете и зеленчуците. Средната цена на сливите е намаляла с 49%, на гроздето - с 47%, а на доматите, лука, жълтите чушки, морковите и картофите - с 31-37 процента.

В категорията млечни продукти средната цена на сиренето е с 16.3% по-ниска, на киселото мляко с 10.5%, а на млякото с 6.2%.

   "При анализите, извършени през целия август, забелязахме, че в повечето магазини има намаления на основните храни. Установихме, че средните цени на някои храни намаляват постепенно, тук става въпрос за кисело мляко, царевица, свинско месо, лук, моркови, чушки, сливи и грозде, но има и продукти като хляб, брашно, яйца, за които цените варират, но са под средната цена от юни", заяви Богдан Kирицою, председател на Съвета за конкуренция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още