Вторник, 14 Май 2024

Община Русе заделя ежегодно средства за почистване на деретата в малките населени места

Община Русе заделя ежегодно средства за почистване на деретата в малките населени места
Публикация   17:16     09 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     317

   Част от политиката на Община Русе е ежегодното да отделя средства, с които се почистват и продълбочават деретата в малките населени места, съобщи  кметът на крайдунавския град Пенчо Милков.

   Досега това е извършено в селата Николово, Долно Абланово и Басарбово, а тази година дейности ще има и в село Червена вода. В тези населени места от години деретата не са били почиствани и продълбочавани. Повечето се превръщат в локални сметища, където населението изхвърля битови отпадъци или отпадъци от земеделската дейност, което от своя страна създава опасност при обилните валежи, характерни за пролетния и есенния сезон, посочи Милков. По настояване на местната управа е извършено и удълбочаване на канала в местността "Моргуля" в русенския квартал "Средна кула" от ВиК дружеството.

   Милков е разпоредил и преразглеждане на Плана за защита при бедствия на Община Русе в частта му, касаеща защитата от наводнения. Предвижда се привличането на експерти, които да изучат инфраструктурата на територията на общината и да дадат мнения и препоръки за подобряване на безопасността.

   От областната управа в Русе съобщиха, че в началото на идния месец предстои проверка на състоянието на речните корита и диги в региона. "Постоянно получаваме информация за нивото на реките и язовирите. Последната проверка, състояла се през април тази година, установи, че язовирите в Русенско са в добро експлоатационно състояние. В нея са се включили представители на шест институции и на съответните общини. Не е констатирано изграждане на незаконни строежи и съоръжения, които да затрудняват нормалното функциониране на водоемите", обясниха от областната управа. 

   Три от общо 14-те водоема са напълно източени и не работят. Захранването с питейна и битова вода в област Русе се осъществява посредством изградени кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници, а не чрез водоподаване от язовирите.

  Източник: БТА



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha