Четвъртък, 9 Май 2024

Инициатива за транспортната свързаност на Русе се проведе днес

Инициатива за транспортната свързаност на Русе се проведе днес
Публикация   21:13     08 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     338

Ключовото значение на транспорта за развитието на Русе бе тема на социолозите Харалан Александров и Първан Симеонов

   Дискусионен форум относно транспортната свързаност между България и Румъния се проведе днес в Русе. Срещата бе инициирана от кмета Пенчо Милков, за да постави отново на дневен ред въпросите с организацията на тежкотоварния трафик, изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе, строителството на магистралата Русе-Велико Търново и други ключови аспекти за развитието на транспорта в региона в краткосрочен и дългосрочен план.

   Активно участие в дискусията взеха евродепутатът Петър Витанов, посланикът на България в Румъния Радко Влайков, съветникът по иновациите на Президента Александър Пулев, народният представител Иван Иванов, Даниел Мазилу - министерски съветник по консулски въпроси в Румънското посолство в България, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев и зам.-областният управител Георги Георгиев.

   Ключовото значение на транспорта за развитието на Русе бе тема на социолозите Харалан Александров и Първан Симеонов, които в последните седмици са провели дълбочинно проучване в града и региона.

          „Русе е големият печеливш, въпреки проблемите в геополитиката. Значението на оста север–юг ще продължи да се усилва, а това ще доведе още нови производства и възможности пред нас. Това е привилегия, която ще ни донесе и много трудности, които от една страна преодоляваме със съдействието на държавата, а от друга трябва да съумеем да разрешим на местно ниво“, сподели кметът Пенчо Милков.

   Представителите на институциите отчетоха консолидираната политика на представляваните в събитието власти в България и Румъния за подобряване на общата свързаност между двете държави. Като успех бяха отбелязани усилията на местната власт за създаването на голям паркинг и въвеждането на виртуална опашка, а с нея и по-добър ред за тежкотоварния трафик в града. Отчетена бе необходимостта от откриване на финансиране за втори мост при Русе, бързо строителство на магистралата до Велико Търново и влизането в Шенген.

          Представители на бизнеса и браншови организации споделиха мнението си относно предизвикателствата и дадоха своите предложения. Повдигнати бяха въпросите за обозначаване на граждани със специален статут, пътуващи ежедневно по работа между Русе и Гюргево, ремонта на Дунав мост и строителството на втори такъв при Русе, както и премахване на дублиращите се процедури за проверка при преминаване на българо-румънската граница.

   По-рано през деня официалните гости проследиха на място условията за ползване и капацитета на няколко тир паркинга, като се обсъдиха варианти и за оптимизиране работата с т.нар. „виртуална опашка“. Със заповед на кмета номера от нея взимат и престояващите на други паркинги на територията на общината, за да не се нарушава редът. Проблем остават камионите, които все пак правят почивките си на пътните платна, въпреки че участват с номер във виртуалната опашка и въпреки указаната с табели забрана за спиране и престой на булевардите. Пенчо Милков и представителите на паркингите се обединиха около нуждата от активно съдействие на Пътна полиция и ДАИ, които да проведат насочени проверки и да наложат по-строг контрол.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още