Вторник, 18 Юни 2024

Учени откриха максималната продължителност на живота

Учени откриха максималната продължителност на живота

   С иновативно разкритие холандски учени претендират да са открили каква е максималната продължителност на човешкия живот. Окончателния таван. Тъй като в съвремието продължителността на живота продължава да нараства поради напредъка в храненето, подобрените условия на живот и прогреса в медицинските грижи, има засилен интерес към това да разберем кога в крайна сметка все пак приключва всичко.

           Новото проучване предлага стряскаща перспектива.

   Използвайки изчерпателен набор от данни, който проследява точната възраст при смъртта на приблизително 75 000 холандци, експертни статистици от университетите Тилбург и „Еразъм“ в Ротердам са поставили максималната възрастова граница за жените на удивителните 115,7 години. Интересното е, че мъжката продължителност на живота е малко по-ниска – 114,1 години. Тези ценни данни се основават на наблюдения, проведение в продължение на три десетилетия, осигурявайки солидна основа за твърденията на изследователите.

   Професор Джон Айнмал, един от водещите учени зад изследването, споделя перспективата си за констатациите в скорошно интервю за AFP. „Средно хората живеят по-дълго, но най-възрастните сред нас не са остарели през последните тридесет години“.

   Наблюденията на Айнмал подчертават един забележителен парадокс. Той обяснява: „Тук със сигурност има някакъв таван. Разбира се, средната продължителност на живота се е увеличила, хората в Холандия, които празнуват своя 95-ти рожден ден, са три пъти повече. И въпреки това таванът на човешката продължителност на живота не е мръднал.“

   За по-голяма яснота е важно да се прави разлика между „продължителност на живота и „очаквана продължителност на живота“.

   Първият показател се отнася до продължителността на живота на индивида, докато вторият представлява средната очаквана продължителност на живота за индивиди в рамките на определена възрастова група. Продължителността на живота обикновено служи като показател, показващ общественото благополучие.

   Това скорошно холандско проучване е в резонанс с откритията на американски изследователи от миналата година. Те също идентифицират подобен възрастов таван. Изводът им обаче е, че изключително възрастните хора не живеят толкова дълго, колкото техните предшественици. Айнмал и екипът му оспорват тази идея. Използвайки уникален статистически подход, известен като „Теория за екстремни стойности“, те стигат до заключението, че максималната продължителност на живота показва почти незначителни колебания.

   За тези, които не са запознати, теорията за екстремните стойности е усъвършенствана статистическа методология, използвана предимно за интерпретиране на данни и разглеждане на въпроси, свързани с екстремни събития – помислете за продължителност на живота, природни бедствия и други извънредни стойности.

           И все пак като всяко правило и това има изключения.

   Айнмал цитира случая на Жана Калман, френска столетница, чиято продължителност на живота противоречи на всяка статистика. Калман доживява до забележителната възраст от 122 години и 164 дни. Към днешна дата тя остава най-старата жена, за която знаем.

   Тъй като научната общност очаква по-нататъшно валидиране на теорията, Айнмал планира публикуването на повече данни за проучването в научната преса. Той очаква това да се случи в най-близко време.

   Докато гледаме към бъдещето, проучвания като тези са нещо повече от обикновена статистика. Те повдигат дълбоки въпроси за човешкото състояние, природата на нашето съществуване и взаимодействието между биологията и околната среда. „Таванът“ може вече да е определен, но разговорът за човешкия потенциал е безграничен.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha