Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

Божков ще е под домашен арест с електронна гривна
Публикация   13:41     05 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     344

Част от свидетелските показани били непроверими

 Софийският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Васил Божков, като вместо арест тя става домашен арест, който ще се контролира с електронна гривна. Той ще изтърпява наказанието на адреса на една от фирмите му "Нове холдинг" на ул. "Московска", номер 43.

   Божков обаче може и да не бъде освободен под домашен арест, тъй като Софийската градска прокуратура е поискала постоянно задържане под стража по т.нар. криминално дело, по което бизнесменът е обвиняем за подбудителство за убийства, изнасилвания и други престъпления. Искането за налагане на постоянен арест вероятно ще се разглежда още днес пред Софийския градски съд.

   Междувременно в съдебната зала стана известно и че по друго дело, за незаконно държане на антики, прокуратурата му е наложила мярка парична гаранция в размер на 1 млн. и половина лева. Пред журналисти адвокат Гатев обясни, че ще обжалва мярката по обвинението за колекцията на Божков и тепърва ще се запознае с искането на прокуратурата за арест по другото дело.

   Божков е привлечен към наказателна отговорност за престъпления с общо 9 пункта на обвинение. Според съдебния състав част от сега повдигнатите обвинения са несъставомерни (не са престъпление) или не са доказани в достатъчна степен, но обвинението е все още работно.

Липсват достатъчно доказателства

   Допълва се, че по делото не са налице достатъчно доказателства за трайност, съгласуваност и обща воля на сочените за участници в престъпната група, която прокуратурата твърди, че Божков е ръководил в периода 2014-2020 г. Същото се отнася и за общата престъпна воля на визираните съдружници на Божков, които са в съдружие с него в различни търговски дружества, а не помежду си, посочи съдът.

   П о няколко от пунктовете на обвинението прокурорът е изписал аналогични задължения и правомощия, които са били нарушени.

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

Тези задължения са вменени по Закона за хазарта на председателя на Държавната комисия по хазарта. Като обвиняеми обаче са привлечени директори на дирекции и други служители са привлечени - ето защо несъставомерно е твърдението, че Божков може да ги подбуди за престъпления, които са вменени в задълженията на директора на ДКХ. Обвинението обаче е работно и на този етап съдът приема, че е има обосновано предположение, че Божков е участвал в част от престъпленията, но не и за всички - за останалата част предложението е разколебано.

Част от свидетелските показани били непроверими

   Освен това според САС част от показанията на свидетели, на които се е позовал СГС, са непроверими към настоящия момент.

   В мотивите си съдът посочи още, че на Божков са повдигнати много и различни обвинения. Съдът прие и че липсва реална опасност той да извърши престъпление, тъй като обвиняемият в значителна степен е ограничен. "Не се намира в положение и условия за възможности за контрол, разпореждане върху служители, свидетели и няма опасност от унищожаване или укриване на документи", посочи още съдът. Според магистратите не е достатъчно и това, че е бил обявен за издирване, за да се приеме, че има риск да се укрие.

   Съдебният състав прие, че досъдебното производство е било образувано след постъпване на жалба от братята Найденови. 4 дни преди изготвяне на постановлението за привличането на Божков в качеството на обвиняем, той е напуснал страната. Може да се спекулира дали е бил предупреден, но съдът не намира никакви убедителни доказателства за това. Местоживеенето му в ОАЕ е станало общоизвестно и това е мотивирало властите да поискат правна помощ от компетентните власти там. От април 2020 г. не е променял местоживеенето си, проявявал е медийна, обществена активност и е участвал в политически кампании.
За съда е без значение дали адвокатът или властите в Абу Даби са уведомили прокуратурата, че Божков ще се връща в България.

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

Не е изключено да съществува едновременно както намерението на Божков да се прибере в България, така и промяна в намерението на властите в ОАЕ сега да бъде извършена екстрадицията.

По-важно за съда обаче е какво ще бъде поведението на Божков оттук нататък. Според съдебния състав, е необходимо да бъде определено задържане, но не е нужно да бъде в условията на ареста. Мярката ще бъде контролирана с електронна гривна.

Хронологията

Привърженици на Васил Божков го посрещнаха днес в съдебната палата за заседанието по определяне на постоянна мярка за неотклонение. Божков, който има серия от обвинения по няколко дела, беше доведен със засилена охрана. Привържениците на Божков носеха плакати с надписи: "Не можете да запушете устата на истината", както и въпросът "Къде е?" под снимка на един от ритоните от колекцията на Божков.

Ива Софиянска и синът на Васил Божков Антон

© Георги Кожухаров

Ива Софиянска и синът на Васил Божков Антон

В залата бяха забелязани също синът му Антон Божков, заедно с неговата съпруга Ива Софиянска.

   Божков е в ареста от момента, в който кацна на летище София на 25 август, след като се върна с полет от Дубай. Той бе задържан по основното дело срещу него, в което прокуратурата твърди, че е ръководил организирана престъпна група, чрез която е ощетил бюджета с 550 млн. лв., несъбрани от такси за хазартната му дейност. Решението на съда ще бъде окончателно и без право на обжалване в следващите месеци, освен ако не се появят нови факти и обстоятелства.

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев настоя съдът да не прилага двоен стандарт, защото всички останали обвиняеми по делото са на свобода. Прокурорите продължиха да настояват Божков да остане в ареста. Самият Божков поиска от съда по-лека мярка за неотклонение, като обясни, че за човек на 67 години не е много добре в ареста.

               Защита и обвинение внесоха нови материали

В началото на заседанието съдът докладва, че са постъпили нови материали от Софийската градска прокуратура - резултати от техническа експертиза на компютър и информация от Абу Даби за връщането на Божков в България.

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

   Адвокатът на Божков Георги Гатев също представи документи - удостоверение за привличане на Божков в качеството му на обвиняем от 23 август по друго дело, фактура за платени суми от 31 януари - 15 февруари, документи от НАП за платени суми, както и призовка по това дело за Божков да се яви на разпит пред СГП. 

   Адвокатът на Божков настоя съдът да не прилага двоен стандарт

   Адвокат Гатев поиска по-лека мярка за неотклонение за клиента си като посочи, че първата инстанция, Софийския градски съд, се е произнесъл за мярката като се е позовал на обвинения, които изобщо не са част от това наказателно производство. Той даде пример със свидетелски показания на служителка, която твърди, че е имало опит за изнасилване, но твърденията й са част от друго дело. Въпреки това съдът ги е взел предвид по това производство.

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

По думите на Гатев СГС е възприел две основания, че има опасност да се укрие - че е бил обявен за издирване и че не е бил намерен на адресите му. Гатев твърди, че тези твърдения са незаконосъобразни. По думите на защитника, към момента на заминаването на Божков в чужбина не е имало никаква информация, че е подозиран в престъпление. По делото няма никакви доказателства, че е бил предупреден преди началото на разследването срещу него.

 

 

 

Още през месец май 2019 г. той е направил резервация за пътуването в чужбина, обясни Гатев. По думите му, в момента също се твърди, че е бил екстрадиран, но това не е вярно, тъй като няма никакъв съдебен акт за екстрадиция и че такова екстрадиционно производство изобщо няма, добави Гатев. По думите му, още през месец май тази година Божков е подал молба да бъде изслушан в България

   "Прокуратурата, чрез мое съдействие, му издаде тази призовка да се яви на разпит като свидетел. Той му беше връчен чрез мен. С първият възможен полет се върна в България", подчерта защитникът. По думите на Гатев, прокуратурата и съдът налагат двоен стандарт, защото по същото дело, друг подсъдим (вероятно има предвид Георги Попов - бел. ред.), който е бил обявен за издирване, се върна в България, но не е бил задържан. По думите на защитника, Божков отказва да дава обяснения и по никакъв начин нямаше да има разлика дали той е в България или не.

   "Това е репресия и наказание, че не е бил намерен. Ако той беше задържан в края на януари 2029 г. той сега нямаше да има никаква мярка за неотклонение. На всички останали обвиняеми по делото мерките за неотклонение са отдавна отменени, а делото не в внесено в съда", подчерта Георги Гатев и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Прокуратурата продължава да иска постоянен арест

   Прокуратурата поиска постоянен арест за Божков. Наблюдаващите прокурори по делото обясниха, че обвинението за пране на пари е отделено в друго дело, а настоящите обвинения са прецизирани. Според прокуратурата, може да се направи обоснован извод за авторство на деянията, в които е обвинен Божков. От прокуратурата цитираха претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвени експертизи и разпити на множество свидетели, които подкрепяли обвиненията за това, че Божков ръководил организирана престъпна група. Прокуратурата се позова на показанията на 10-15 свидетели, сред които и братята Цветомир и Боян Найденов, както и експертиза на аудиозапис.

 

Окончателно: Божков ще е под домашен арест с електронна гривна

© Георги Кожухаров

   Прокурор Ангел Кънев добави, че трябва да се вземат предвид и двата доклада на АДФИ и изготвена счетоводно-икономическа експертиза. Той обърна внимание на това, че част от хазартните оператори, управлявани от Божков първоначално са декларирали и плащали всички такси, а след началото на корупционната дейност едва тогава променят практиката си, приемат нови правила за дейността си и започват да декларират различни такси и нанасят щета на фиска. Кънева коментира, че от компетентните органи от ОАЕ не е получен никакъв документ и отговор на множеството молби за правна помощ. Той посочи, че многократно са изпращани призовки, на които също няма отговор. Единственият документ, получен по легален ред е писмото, в което изрично е посочено, че е решено Божков да бъде екстрадиран като е приложено и копие на самолетния билет, каза Кънев.

   "Наказателното производство не е било приключено поради единствената причина - да се спазят правата на обвиняемия Божков и да му се предявяват лично обвиненията и книжата, каза прокурор Кънев. По думите му, има риск Божков да се укрие, тъй като разполага с имуществени активи в много държави, включително и в офшорни зони, каза наблюдаващият прокурор по делото. Той уточни, че това само по себе си не е престъпно обстоятелство и Божков няма обвинения за това, но уточни, че това би го улеснило да се укрие.

   Той избори някои от държавите, в които Божков имал имущество - Монголия, Молдова, Грузия, Кипър, други офшорни зони. Посочи, че има 3 казина в Кения, както и руски връзки с граждани, част от които са в санкционните списъци след началото на войната в Украйна. Има множество контакти и имущество в изброените държави, включително развива хазартни оператори там, посочи Кънев и добави, че това дава възможност на Божков да се укрие там. Има класифицирана информация по делото, която Кънев каза, че няма да цитира подробно. По думите му, има опасност и той да извърши друго престъпление.

   Божков: За човек на 67 години не е много добре в ареста

"Моля за по-лека мярка за неотклонение - може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е много добре в ареста. Не се оплаквам от здравословното си състояние", обърна се Божков към съда.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha