КАТ: Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя, а че ще им вземем колите",

   КАТ: Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя, а че ще им вземем колите
Публикация   09:29     05 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     540

   Хората не се плашат от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите", каза днес пред Би Ти Ви главен инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция". Той посочи, че откакто промени в закона позволяват на органите на реда да отнемат автомобилите на шофьори, употребили алкохол и наркотици, рязко са спаднали случаите на хваната в такива нарушения.

Мярката обаче предизвика много критики. Посочва се и че пътните полицаи си превишават правата, тъй като решението за конфискация трябва да е на съда. Управляващите признаха, че има неясноти по този въпрос и предстои редакция не текстовете.

   Близнаков посочи, че ако от 1 януари до 3 септември миналата година в цялата страна са хванати 7657 пили и дрогирани водачите, а за същия период на тази година те са 6222. Само за периода 8 август - 3 септември случаите са с 343 по-малко.

   Според него в други случаи завишаване на санкциите не е имало ефект, а ключов е не размера на санкциите, а тяхната неизбежност.

   Росен Близнаков отбеляза, че превенцията може да е факт при общи действия между община и пътна полиция. "Засега успяваме и смятам, че ще успяваме и в бъдеще, и действията дават резултат", посочи Близнаков.

  Той обясни, че стопаните на пътя - Столична община, трябва да решат къде може и трябва да се поставят изкуствени неравности.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha