Депутатът Георги Кръстев пита министър Попов какво е становището на МОСВ за инсенератора в Гюргево

Депутатът Георги Кръстев пита   министър Попов какво е становището на МОСВ за инсенератора в Гюргево
Публикация   06:52     04 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     563

   ОТНОСНО:  Становище на МОСВ в трансграничната процедура по ОВОС за изграждане на инсинератор за изгаряне на опасни медицински отпадъци на територията на окръг Гюргево, Република Румъния

   УВАЖАЕМИ   ГОСПОДИН   МИНИСТЪР,

     На 30 август представих лично пред Вас категоричната позиция на граждани и организации от Русе по оповестения на страницата на МОСВ проект за изграждане на инсинератор на територията на бившия химически завод в Гюргево в Р Румъния.

Поехте към мен и русенци ангажимента за предоставяне на своевременна информация за становищетонаМОСВ по реда на Конвенцията за трансгранична оценка на въздействието върху околната среда (Конвенцията от Еспо).

С настоящото ми обръщение към Вас, отново настоявам за експертно и съобразено с европейските изисквания становище. Конвенцията от Еспо изрично поставя условия за разглеждане на разумни алтернативи (например от географски или технологически характер) на предлаганата дейност, включително и на варианта да не се осъществи дейността.

В същото време в представения доклад за ОВОС е отделена една страничка, в която няма нито една предложена разумна алтернатива. Не се разглеждат никакви технологични алтернативи, защото „...титулярътеизбрал най-добрата налична опция, предвид много високите разходи за изпълнение на проекта“.

   За алтернатива за място/локация, твърдението е още по-неприемливо: твърди се, че теренът е подходящ, защото в миналото там са се извършвали „...промишлени дейности, специфични за химически завод“...!

   Русенци помнят какво им донесе този химически завод: обгазявания, заболявания, изселване на семейства с деца, съсипване на града ни като цяло.

   Не приемаме тези доводи на румънския инвеститор! Те едностранчиво защитават проекта, но не разглеждат трансграничното му въздействие и здравен ефект за българското население!

   Гражданите на Русе и Гюргево протестираха срещу проекта и очакват компетентните органи по Конвенцията от Еспо да се произнесат в защита на хората!

     Предвид гореизложеното, моля да отговорите на следните въпроси:

   Какво е становището на МОСВ, което трябва да бъде изпратено на румънското министерство до 5.09.2023 г.?

   Ще има ли обществено обсъждане на проекта и неговата оценка и какви са възможностите за участие от българска страна?

 

София, 04.09.2023 г.                                                               Народен представител:      Георги Кръстев    

                                         



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha