Понеделник, 13 Май 2024

Доц. Киселова: Борисов опитва да всее раздор между ПП и ДБ

Доц. Киселова: Борисов опитва да всее раздор между ПП и ДБ
Публикация   11:50     04 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     559

Рано е да се говори за падане на кабинета, въпреки очакванията това да се случи след местните избори, смята тя

   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов опитва да всее раздор между ПП и ДБ, каза пред "Евронюз" конституционалистът доц. Наталия Киселова.

   По думите ѝ все още е рано да се говори за падане на кабинета, въпреки очакванията това да се случи след местните избори. Тя е на мнение, че сега във властта се наблюдават само подводни течения.

   "Към настоящия момент по-скоро наблюдаваме едни подводни течения, при които ГЕРБ не носят формално персонална отговорност за управлението, но в последните няколко дни сме свидетели как г-н Борисов се опитва да раздели двата основни субекта в коалицията, която е мандатоносител, като се правят движения, които да ударят – дали явно или по-скрито – коалиционните партньори от Демократична България", добави тя. 

   Киселова добави, че неслучайно Борисов сега разкри за водените в девически манастир разговори между него, Кирил Петков и Асен Василев, от които са били изключени представители на ДБ. Тя смята, че има и "фина атака" срещу министъра на отбраната Тодор Тагарев, който тя определи като "ключов за кабинета" и се аргументира с призивите от ГЕРБ да се отстрани не само съветникът Мустафа Емин, но и министърът

   "Тези подводни течения имат за цел ГЕРБ да придобият преднина на местните избори от една страна, а от друга - ако може да внесе недоверие в лагера на мандатоносителя, за да може  после - преговаряйки поотделно с ПП и ДБ, да се извлекат ползи за ГЕРБ."

   Тя е на мнение, че приоритетите на правителството и народните представители - приемане на законите по ПВУ, Шенген, Еврозоната и конституционните промени, се различават от тези на обществото.

   Киселова прогнозира, че Радев ще продължи да бъде "институционална опозиция" на властта и няма да влиза в политиката. Тя разясни, че според закона президентът може да е член на политическа партия, но не може да бъде в ръководството ѝ.

   По-късно днес се очаква да бъде обявен инициативен комитет "Трети март". Движението беше на практика анонсирано от президента Румен Радев  от връх "Свети Никола" в реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.



Коментари

  •     Читател 

    Мисля,че опита е успешен.Правилото разделяй и владей,работи и то успешно през последните дванадесет,петнадесет години!

Коментирай

   captcha