Вторник, 14 Май 2024

От днес започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в местния вот

От днес започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в местния вот
Публикация   09:12     04 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     236

  От днес (4 септември) партиите и коалициите, които искат да участват в надпреварата за гласовете на избирателите на местния вот на 29 октомври, могат да подават документи в Централната избирателна комисия (ЦИК). Те ще имат 10 дни, за да се регистрират, като срокът изтича на 13 септември в 17 ч.

  Подаването на документи в изборната комисия е задължително условие за продължаване към следващата стъпка, а именно регистрацията на кандидатските листи в общинските избирателни комисии, чийто срок пък изтича на 18 септември в 17 ч.

   Условията, обобщени в решението на ЦИК, са наименованието или абревиатурата на партия или коалиция да не съвпада с друга регистрирана. Освен това не може да повтаря наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в ЦИК за участие в последните избори за народни представители (произведени на 2 април 2023 г.) или наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

   При промяна в състава на коалиция, изразяваща се в напускане или включване на нови партии и/или промяна в наименованието, се заявяват не по-късно от 23 септември 2023 г. В случай че една или повече партии напуснат коалицията, регистрацията й се запазва, ако в нея са останали най-малко две партии.

   Партиите и коалициите трябва да дадат и списък с имена и подписи на поне 2500 техни поддръжници. Подписи вече могат да се събират както на хартия, така и чрез електронен подпис. Възможността гражданите да заявяват подкрепа за явяването на политическите сили на избори чрез квалифициран електронен подпис бе приета от 45-ото Народно събрание. Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд.

   След като приключи регистрацията на 27 септември, изборната администрация ще определи с жребий номерата на партиите и коалициите, които всеки избирател отбелязва в деня на вота. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на вписването на заявлението в регистъра на ОИК.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha