Понеделник, 13 Май 2024

Пет важни неща за таксите по новата банкова сметка без такси

Пет важни неща за таксите по новата банкова сметка без такси
Публикация   07:52     01 Септ, 2023 /     akcent.bg   /     622

   От днес всички потребители на банкови услуги могат да си открият сметка за основни операции, освободена от такси, за съществуването на която парламентът взе решение с приемането на бюджета за годината. Нейната цел е да не ощетява хората, които работят на минимална заплата или получават социални помощи, като теглят или правят други операции, за което обичайно се дължат такси.

   Въвеждането на сметката заварва банковия сектор в ситуация да е длъжен да спази закона, макар все още да са във фаза обществено обсъждане промени в специфичния закон - за платежните услуги и платежните системи. С тях би трябвало да се уточнят детайли по въвеждането на тази сметка. Засега банките декларират, че са готови да откриват такива сметки, въпреки че промените в Закона за платежните системи не са приети. Същевременно не може да се очаква, че те ще правят разходи за своя сметка, без да прилагат абсолютно никакви такси.

  Откриването й, особено ако притежателят й вече има друга в същата или в друга банка, е свързано с особености, които е добре да се знаят в аванс. А очакването, че всичко по тези сметки е напълно безплатно, не е оправдано, както и това, че банките ще правят разходи за своя сметка.

         Какво е сметка за основни операции?

   Когато финансовият министър Асен Василев внесе в Народното събрание проектобюджета за тази година, той предложи някои промени, които очаквано не се харесаха на много бизнеси. Една от тях предвиждаше всички фирми с 50 и повече служители, а заведенията независимо колко хора имат, да превеждат заплатите само по банков път. След сериозния отпор и обвинението, че това е лобистка поправка в полза на банките, депутатите преформулираха идеята. И така задължението е валидно за компании със 100 и над този брой служители. Междувременно банките предложиха да облекчат максимално откъм такси получаването на заплати. Така се стигна до въвеждането със закон от 1 септември на банкова сметка за основни операции.

   Идеята е по нея да постъпват заплати, пенсии, социални плащания и др. подобни и обслужването на тези сметки да не води до употреба на част от парите по тях за плащане на такси на банките. Така се отговори на упреците, че като се плаща минималната заплата, банковите такси съвсем ще я смалят.

     Подобна сметка вече има

  Сметката за основни платежни операции съществува в целия Европейски съюз и е въведена с директива от 2014 г. Тя задължава банките да дадат възможност на гражданите да имат такива сметки, които са обвързани с минимално таксуване.

  В отговор на въпроси от "Дневник" от Министерството на финансите обясняват, че съгласно директивата достъпът до такава сметка следва да бъде осигурен безплатно или срещу приемлива такса. "С последните изменения на Закона на платежните услуги и платежните системи България избира опцията достъпност да е безплатна", посочват от там.

  Според ведомството предвидената възможност за безплатно обслужване на сметката за основни операции, когато по нея постъпват посочените измененията на закона плащания, представлява допълнителна мярка за изпълнение на заложените в директивата цели. Плащанията включват средства от:

- трудови възнаграждения
- пенсии
- помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане
- стипендии за ученици, студенти и докторанти

   На въпрос как банките ще изпълнят това изискване след като промените в Закона за платежните системи не са приети, от ведомството на Асен Василев посочиха, че съгласно действащата редакция на тои закон разпоредбите, гарантиращи правото на достъп до платежна сметка за основни операции влизат в сила от 1 септември 2023 г. и след тази дата предоставянето на услугата е задължително, "независимо от липсата или наличието на текущи процедури по съгласуване и приемане на допълнителни мерки, свързани с тези сметки".

    От Асоциацията на банките в България не отговориха на въпроси свързани с въвеждането на сметката, като посочиха, че всяка банка сама решава. От неофициални коментари от страна на няколко банкери обаче, се разбира, че има известни затруднения и недоизчистени въпроси и не е без значение това, че промените в Закона за платежните инструменти не са приети и обнародвани.

                Готови ли са банките

   От ОББ, която в момента е най-голямата по активи банка в страната, казаха пред "Дневник", че институцията е готова от 1 септември да предоставя платежни услуги по платежна сметка за основни операции в съответствие с изискванията в сила от тази дата.

   На въпрос по какво се различават тези сметки от въведените с европейската директива обясняват, че "продуктът представлява платежна сметка за основни операции с допълнителни параметри".

   До момента, по продукта платежна сметка за основни операции имаше такси в размер, съобразен с определени от БНБ критерии. Размерът на тези такси се определя по преценка на всяка банка и при спазване на тези критерии, обясняват от кредитната институция.

   "Сега българският законодател въвежда допълнителни облекчения във връзка с получаването на средства с произход заплати, пенсии, стипендии и други социални плащания. Така, по платежната сметка за основни операции от 1 септември отпадат таксите за операции, извършвани със средства с посочения произход",.
 
  Условие за откриването на сметка за основни платежни операции е и лицето да не притежава повече от една друга платежна сметка, която може да използва за същите цели.

Министерство на финансите

Ведомството допълва, че ако гражданин вече има съществуваща една платежна сметка за основни операции, по която получава заплатата си, не се налага да прави нищо. "Ако съществуващата сметка не е сметка за основни операции, лицето ще трябва да открие такава сметка и да заяви пред своя работодател, че желае да получава заплатата си именно по тази сметка, за да се възползва от безплатното обслужване".

От ОББ също обясняват, че притежателят на платежна сметка за основни операции следва да няма друга активна банкова сметка не само за основни операции, но и друга, по която може да ползва предоставяните услуги, предвидени за въвежданата от днес. Освен това вече съществуваща сметка не може да бъде трансформирана в плажента сметка за основни операции.

  В допълнение, банката има право да откаже откриването на новия вид сметка, ако клиентът има друга активна банкова сметка за основни операции или друга сметка в същата или други банки в България, по която може да ползва предоставяните по новата услуги.

          Парите с други източник - по друга тарифа

Съгласно приетите правила сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средствата, заради които тя е въведена. Ако по нея постъпят средства с различен произход, се предвижда за тях да не се прилага правилото за безплатно обслужване. Действия по плащане от сметка, преводи и др. могат да се извършват безплатно ако са в покритите от основната сметка операции, обяснват от Министерството на финансите. Напомнят, че тези операции са описани в приложение към чл. 34 от Наредба №3 на БНБ, които могат да се видят на сайта на БНБ.

   От ОББ разясняват допълнително този въпрос. С уточнението, че всякакви преводи, включително междубанкови и вътрешнобанкови със средства до декларирания размер на получаваната заплата, пенсия, стипендия и социално плащане, ще бъдат без такси, независимо дали клиентът погасява през тази сметка битови сметки или други разходи.

   При постъпленията в банката е важно да се знае, че може да се стигне до таксуване, ако по сметката се превеждат повече средства от декларираните или средства от различни от заплата, пенсии и пр. източници. И това ще става по тарифата на съответната банка за платежна сметка за основни операции.

   Тоест, тази банкова сметка разрешава всякакви операции на титуляра си, но без такса са тези до размера на получените заплата, помощи, пенсия и пр.

   ОББ уточнява, че банката е въвела механизъм за проследяване на произхода и размера на средствата, а освен това тези обстоятелстнва се декларират от клиента и се предоставят съответните документи при откриването на такава сметка. При промяна в тези обстоятелства, е ангажимет на клиента да уведоми банката.

                Изключенията са важни
  Изключение от общото правило за неначисляване на такси е това, че тегленето от банкомат на друга банка води до такси.

   Министерството на финансите уточнява и че откриването и закриването на сметката са услуги, различни от обслужването на сметката, и за тях се дължат "приемливи такси" по смисъла на Закона за платежните услуги. От ОББ също казват, че начисляват такса за откриване на такава сметка за основни операции съгласно действащата си тарифа.

   От тази институция уточянват, ако по сметката се превеждат повече средства от декларираните или средства от различни източници от посочените в декларацията, то ОББ таксува сметката и операциите по нея съгласно стандартните условия по тарифата на банката за платежна сметка за основни операции.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha