Понеделник, 29 Април 2024

След три спасени мачбола и първи обрат от 0:2 сета, Гришо продължава напред в US Open

След три спасени мачбола и първи обрат от 0:2 сета, Гришо продължава напред в US Open
Публикация   08:40     30 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     783

Григор Димитров постигна пръв обрат в кариерата си от 0:2 сета и по този начин елиминира словака Алекс Молчан с 3:2 сета в най-драматичния мач до този момент в тазгодишното издание на US Open. Българинът спаси три мачбола и така се класира за втория кръг на последния турнир от Големия шлем за годината. 

Григор Димитров - Алекс Молчан 3:2 (6:7 (9), 6:7 (5), 6:1, 7:5, 7:6 (9))

2:2 срещу Алекс Молчан в мач от първия кръг на US Open. Първите два сета бяха решени след тайбрек. Третият бе спечелен от хасковлията с 6:1, а в четвъртия Гришо спечели със 7:5. Петият гейм влезе в тайбрек

ПЪРВИ СЕТ:

Най-добрият български тенисист започна със сервис и не загуби нито една точка в гейма си. Григор успя да стигне до 30 равни при подаването на Молчан, но словакът спечели сервиса си след две бързи точки.

   Третият гейм беше първият, в който се стигна до равенство. Българинът трябваше да спаси две точки за пробив, но в крайна сметка успя да вземе подаването си. Молчан взе сервиса си без да загуби точка.

   В следващия си сервис гейм, Григор отново трябваше да спасява точки за пробив, този път поредни. Световният номер 19 се справи и направи резултата 3:2. По-добрата игра на Молчан продължи и той отново бързо взе подаването си.

   Седмият гейм беше спечелен с лекота от Григор, който този път не загуби точка на сервис. Следващият гейм започна с 0:15, но Молчан спечели четири поредни точки, с което изравни - 4:4.

Следващото подаване на Григор отново беше спечелено на 0, но словакът отново не срещна трудности, за да изравни за 5:5. Родният тенисист спечели последния си сервис в частта, въпреки че загуби две точки. Въпреки че успя да стигне до 30:30 в 12-ия гейм, Молчан вкара сета в тайбрек.

          Тайбрекът започна с минипробив за Молчан, който веднага беше върнат от Григор. При 2:1 българинът отново загуби сервиса си, след което словакът взе още две точки, за да направи резултата 5:2. Най-добрият ни тенисист взе точките си на сервис, но Молчан стигна до 6:4 и два поредни сетбола, първият от които на собствено подаване. Григор успя да върне минипробива, след което взе точката и на собствен сервис, за да се стигне до 6:6. След размяната на полетата Молчан направи нов минипробив, с което отново стигна до сетбол на собствен сервис. Българинът се измъкна, а следващата точка беше в полза на Молчан - 8:7. Григор бързо изравни, но отново словакът стигна до сетбол, който беше спасен за пореден пъти от родния тенисист - 9:9. В крайна сметка Молчан взе първата част с 11:9 след нов минипробив.

                  ВТОРИ СЕТ:

   Първи във втория сет сервира Молчан, който загуби само точка в откриващия гейм. Въпреки че се стигна до 30 равни, Григор също започна с взет сервис гейм. Последва първото трудно подаване за Молчан. Стигна се до 40 равни, но словакът все пак стигна до 2:1. 

   Григор записа нов стабилен гейм, в който 25-годишният словак спечели само точка. В следващия гейм Григор стигна до 30:30, но Молчан спечели следващите двет точки, за да направи резултата 3:2. Последва добър гейм за българския тенисист, който беше спечелен на 30. Словакът не загуби точка на собствено подаване.

   В осмия гейм се стигна до 30 равни на сервис на Григор, но българският тенисист се справи и мачът продължи без пробиви. Молчан отново взе сервиса си на 0. 19-ият поставен остана без проблеми в сета - 5:5. В следващия гейм Григор стигна до 30 равни, но словакът отново си спечели подаването.

Българинът стигна до втори тайбрек. Той започна ужасяващо за нашия тенисист, който загуби първите пет точки. След това Григор успя да стигне до 6:5, но сетът отново отиде в сметката на Молчан.

                   ТРЕТИ СЕТ:

Третата част започна обещаващо за Григор, който най-накрая проби Молчан във втория гейм. За съжаление словакът направи рибрейк. Последва нов силен гейм на ретур за българина, който отново взе подаването на Молчан. Въпреки че се стигна до 30:30, този път Григор затвърди пробива. По-добрата игра на родния представител доведе до трети пробив и 5:1. Българинът затвори сета с 6:1.

              ЧЕТВЪРТИ СЕТ:

Молчан взе подаването си в първия гейм от четвъртия сет, но Гришо бързо изравни до 1:1 с гейм на нула. След това и двамата взеха сервис геймовете си и резултатът стана 2:2. В следващите 6 гейма двамата тенисисти неизменно вземаха подаванията си, но в 11-ия гейм Гришо проби за 6:5, а след това взе подаването си и спечели частта със 7:5, докарвайки мача до пети сет.

                  ПЕТИ СЕТ:

   Последната част в мача започна със сервис гейм за Молчан, но Гришо също взе подаването си. След нови два взети сервис гейма резултатът стана 2:2. Молчан взе и третото си подаване, но в шестия гейм Гришо допусна пробив и изостана с 2:4. Последва нова размяна на геймове и така резултатът стана 5:3 в полза на №118 в ранглистата на ATP. След това Гришо направи пробив, а Молчан трябваше да получи лекарска помощ, тъй като получи схващане.

   Така съперникът на хасковлията имаше проблеми с придвижването си по корта и въпреки грешките, които Гришо допусна, той успя да изварни резултата - 5:5.

   Словакът обаче се събра и възползвайки се от грешките на Димитров поведе с 6:5. При своето подаване Григор Димитров бе повече от убедителен и след 40:0 вкара мача в решителен тайбрек!

         Там Григор поведе с 2:0, докато Молчан се мъчеше с болки в крака. Това обаче не му попречи да изравни до 2:2, а след това и да поведе с 4:2. Гришо реализира точка за 3:4, а след непредизвикана грешка резултатът стана 4:4. Гришо обаче върна жеста на съперника си и Молчан поведе с 5:4. Българинът обаче успя да изравни след грешка на словака - 5:5. Последва нова размяна на точки - 6:6, като напрежението се покачваше непрекъснато. Постепенно Молчан се вдигна и поведе със 7:6, но Гришо бързо изравни с добра комбинация от форхенд и бекхенд. След това обаче Гришо допусна нелепа грешка и прати топката в мрежата, давайки шанс на своя съперник да се доближи до затварянето на мача. След нова грешка на българина резултатът стана 9:7 за словака, който получи мачбол. 

Григор показа хладнокръвие и спаси първия мачбол, дошъл на сервис на Молчан. След това опитът на нашия представител даде отражение и той изравни резултата - 9:9. Инерцията в играта на Григор Димитров му помогна да стигне до мачбол. За разлика от Алекс Молчан, Григор Димитров реализира своя шанс и спечели тайбрека с 11:9 точки и по този начин спечели мача с 3:2 сета! 

Тагове : US Open , Гришо ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha