Да бъде изготвен списък с лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици и оттам – до несправедливо наказание на шофьорите, дали пробата.

   Това поиска омбудсманът Диана Ковачева в писмо до министрите на здравеопазването и на вътрешните работи.Поводът за наскоро влезлите в сила законови промени, които предвидиха конфискация на автомобил, ако водачът му бъде заловен след употреба на алкохол или наркотици.

   Диана Ковачева обаче напомня, че приемането на редица лекарства, дори и в малки концентрации, биха могли да дадат фалшиво положителен резултат при тест за дрога. Тя дава пример с медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици. Част от тях се продават в аптеките без рецепта, припомня омбудсманът.

   „Познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“, мотивира се тя в писмото си до Христо Хинков и Калин Стоянов.

   Според нея без такъв официален лист наказанията за гражданите от фалшиво положителен тест биха били непропорционални и те „на практика поставят знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана“, пише Диана Ковачева.

   В същото време тя дава да се разбере, че препоръките ѝ не целят оневиняване и сваляне на отговорност от недобросъвестните водачи, а само навременна превенция и информация за гражданите, за да не влязат несъзнателно и без вина в списъка на шофьорите с отнети автомобили.