Изострянето на ситуацията във връзка с убийствата и битовото насилие през последните месеци нямат връзка с връщането на Васил Божков в България. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Иво Инджов. Според него Божков е дал заявка да се върне в страната ни отдавна, но това така и не се случи по времето на бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Другият вариант е да е станала някаква сделка, но предстои разберем каква е тя, допусна още Инджов.

   Според него сред основните въпроси е какво ще говори Васил Божков след завръщането си по адрес на Бойко Борисов и Владислав Горанов, които обвинява в рекет.

   Ако има една независима прокуратура, тя трябва да си свърши работата и Васил Божков да бъде осъден или оправдан. По отношение на връзките му с Пригожин смятам, че има много и други политици, които са контактували с него.  Иво Инджов, политолог

   В ъндърграунда може би има изостряне на процеси в резултат на политическата нестабилност, но сме далеч от гангстерсктие войни през 90-те години, категоричен беше Инджов.

   Политологът Цветанка Андреева заяви, че връщането на Божков в страната има връзка с политическата обстановка у нас.

   Божков винаги се е свързвал с политиката като човек, който винаги се е опитвал да влияе на политическия процес и сега се опитва, само че за да спаси себе си, политолог

   Според нея престъпленията, в които е обвинен Васил Божков са изключително сериозни, а връзката с лидера на „Вагнер“ Евгений Пригожин показва силата, която стои зад него и на изток.

   Важно е правителството да оцелее, защото то е антикризисно по своя характер. ПП не могат да управляват сами, длъжни са да съгласуват всички реформи и назначения с ГЕРБ, зависими са и от гласове на ДПС за големите решения, каза още Андреева.

   Електоралната картина не се променя преди местния вот и няма основания да смятаме, че към момента има сериозни размествания, казаха политолозите.