Шест нови държави ще се присъединят към групата на БРИКС. Това стана ясно след преговорите в Йоханесбург между лидерите на страните от групата, които продължиха повече от 11 часа.

Първоначално, държавните ръководители на Бразилия, Китай, Русия, Индия и Южна Африка не успяха да се обединят около общо мнение за приемането на нови членки. Интерес за присъединяване изразиха близо 40 страни, като 22 подадоха официални молби. На старта на форума в Йоханесбург, президентът на Китай Си Дзинпин изрази идеята БРИКС да се превърна в алтернатива на Г-7.

 Към момента темпото на глобалното икономическо възстановяване не е стабилно. Международните институции прогнозират, че световната икономика ще нарасне с по-малко от 3% през тази година. Предизвикателствата, пред които са изправени развиващите се страни, са по-сериозни, а до постигането на целите за устойчиво развитие има да се извърви дълъг път.  Си Дзинпин, президент на Китай

   Това е второ решение за разширяване на БРИКС след създаването му през 2009 г. като съюз между Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2010 г. към него се присъедини Южна Африка, която в момента председателства групата. БРИКС представлява около 40% от световното население и над една четвърт от световния БВП.