Четвъртък, 9 Май 2024

Вековните дървета в общините Иваново и Русе са в много добро биологично състояние

Вековните дървета в общините Иваново и Русе са в много добро биологично състояние
Публикация   12:38     22 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     452

   Вековните дървета в землищата на селата Кошов и Щръклево, община Иваново, както и тези в гр. Русе са в много добро биологично състояние. Това показват резултатите от извършените 3 планови проверки вчера. Не са констатирани заболявания. При някои от дърветата има единични сухи клони и суховършия. Летният дъб в с. Кошов е с обиколка на ствола 6.5 м., като възрастта му е около 250 г. Малко по-млад е косматия дъб в с. Щръклево, който е на възраст 165 години. Най-лесно достъпните вековни дървета – два конски кестена и едни летен дъб растат в двора на Катедралата „Света троица“, в центъра на гр. Русе. Всички дървета са обозначени с табели, като отговорност за тяхното поддържане носят собствениците, в чийто имот се намират дърветата. Експертите на екоинспекцията упражняват контрол върху защитените обекти като измерват обиколката на стъблото, оценяват състоянието на кората, клоните, отчитат наличието на хралупи.

Всички вековни дървета в териториалния обхват на РИОСВ-Русе са картирани по проект на Министерството на околната среда и водите, приключил 2019 г.

   Вековните дървета представляват туристически обекти. Те са важна част не само от природното , но и от културно-историческото ни наследство, което трябва да бъде съхранено. На територията на РИОСВ-Русе са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите сред тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, които се намират в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове - 32. Наличието им е доказателство за това, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha