Вторник, 21 Май 2024

Забраната за внос на украинско зърно да важи или за цяла Европа, или за никого

Забраната за внос на украинско зърно да важи или за цяла Европа, или за никого
Публикация   10:03     21 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     508

   Равносметката след наложената забрана за внос и прибирането на реколтата показва, че цените и на международните и европейски пазари, както и тези в Черноморския регион, спадат драстично. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ финансовият анализатор Преслав Райков. Прогнозите за количествата слънчоглед от новата реколта са рекордни – това важи както за Русия и Украйна, така и за страните от Черноморски регион, включително Румъния и България, каза експертът.

   България трябва да търси пазарна логика, най-простите пазарни принципи на търсене – предлагане и цени. Тук бих искал да отбележа, че забраната за внос трябва да важи или за всички в Европа или не важи за никого, защото това създава много пазарни изкривявания. Това според мен е тезата, която българските земеделци и Министерство на земеделието и храните трябва да защитават в Брюксел.

   Според Преслав Райков е време България да има позиция относно вноса и отбеляза, че страната ни трябва да защити своите производители и преработватели. Забраната за украински внос сработва, когато важи и за наши конкуренти, защото за момента тези количества слънчоглед, рафинирано и нерафинирано олио отиват в страни, в които няма такава забрана и те го използват, преработват и продават, докато българската продукция залежава в складовете, каза още Райков.

   Факт е, че Украйна е страна, която трябва да бъде подкрепена, но нека политиката бъде една за всички, коментира още експертът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha