Разработването на съвместни проекти по програма Интеррег VI-A ,,Румъния – България,, обсъдиха в Гюргево

Разработването на съвместни проекти по програма Интеррег VI-A ,,Румъния – България,, обсъдиха в Гюргево
Публикация   08:33     20 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     580

Данаил Ковачев призова ца разработване на съвместни българо- румънски европроекти с добавена стойност

   Възможностите за реализиране на проекти чрез европейски средства обсъдиха областният управител на Русе Данаил Ковачев и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Акцентът на срещата бе поставен върху разработването на съвместни проекти по програма Интеррег VI-A „Румъния – България“. „Трансграничното сътрудничество има голям потенциал за развитието на регионите и мисля, че това се осъзнава от все повече хора. Затова е необходимо да направим подробен анализ и внимателно да планираме приоритетите, които залагаме в проектните си инициативи. Важно е те да са устойчиви и да носят висока добавена стойност за жителите на съответните населени места“, заяви Ковачев. Според него ключова роля в този процес освен държавата има и местната власт. Областният управител пое ангажимент да съдейства по всякакъв начин за изграждането на ефективни партньорства между общини и институции от двете страни на река Дунав. „Считам, че правилната кохезионна политика на първо място изисква диалог между партньорите и споделена отговорност при планирането на предстоящите проекти. Радостен съм, че виждам този подход при работата между институциите и неправителствените организации от област Русе и окръг Гюргево“, допълни още Ковачев.

   От срещата, в която участва заместник областният управител Георги Георгиев стана ясно, че на този етап усилията са насочени към втората отворена покана по програмата. Срокът за кандидатстване по нея е до 11 септември и нейната основна цел е да насърчи екологичния преход към нетна нулева въглеродна икономика и устойчива Европа. Над 9 млн. евро са предназначени за проекти, отговарящи на специфичната цел за насърчаване адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и подобряването на устойчивостта. Други 35 млн. евро ще бъдат насочени към проекти за подобряване защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони, както и намаляване на замърсяването. Европейското финансиране е в рамките на 80%, от стойността на всеки проект. Останалите 20% са национално финансиране и собствен принос. Министерството на регионалното развитие и благоустройството като Национален орган осигурява 18% от националното съфинансиране, а кандидатите трябва да осигурят 2% собствен принос.

   Припомняме, че по данни на Областния информационен център от 2014-а до края на март тази година подписаните договори по европроекти, реализирани по оперативни програми в Русенско са 1694, а безвъзмездната финансова помощ е над 455 млн. лева. Важно уточнение е, че в споменатата сума не влизат проектите по трансгранично сътрудничество, т.е. тези, осъществени по предходните програми Интеррег.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha