САЩ се стремят да намерят алтернативни начини и коридори, по които да продължат да доставят зърно до местата, където то е необходимо. Това съобщи заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател. Правителството осъжда продължаващите атаки на Русия срещу украинската инфраструктура за износ на зърно. Миналата нощ въздушни удари нанесоха щети на силози и складове в град Рени на река Дунав, откъдето минава жизненоважен маршрут за износ на храни.

   "Съединените щати осъждат продължаващите атаки на Русия срещу украинската зърнена инфраструктура и призовават Москва незабавно да се върне към Черноморската зърнена инициатива. Последните атаки с дронове са повредили складове и съоръжения за съхранение на зърно в украинско пристанище на река Дунав близо до румънската граница. На Путин просто не му пука за продоволствената сигурност в световен мащаб", заяви Ведант Пател, главен заместник-говорител на Държавния департамент на САЩ.

   Откакто се оттегли от споразумението на 18 юли, Русия атакува украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура. Унищожени бяха хиляди тонове зърнени култури, предназначени за световните пазари. Това допълнително изостри световната продоволствена криза и запази високите цени на храните.

   "Според МВФ оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно ще доведе до повишаване на световните цени на зърното с 10 до 15 %. Това се отнася не само за Съединените щати, но и за всички държавите по света. Руските нападения утежняват още щетите и след загубата на една четвърт от обработваемата земя на Украйна, която е жизненоважна световна житница. В резултат на незаконната война на Русия", продължи Пател.

   Москва многократно е заявявала, че е готова да се върне към споразумението "незабавно", след като бъде изпълнено съпътстващо споразумение относно руския износ. Но Вашингтон не е видял никакви признаци от страна на руснаците за това, добави говорителят.

   Киев се стреми да пренасочи транспорта през река Дунав и пътните и железопътните връзки към Европа. Но транспортните разходи по този начин са много по-високи, някои европейски държави се опасяват от последиците за местните цени на зърното, а дунавските пристанища не могат да обработват същия обем като морските.