Неделя, 28 Април 2024

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември
Публикация   08:51     13 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     880

   Първият форум за дизайн на герои и персонажи PICTOPLASMA x Bulgaria ще се проведе на 23 и 24 септември във Варна. Програмата включва лекции, работилници, прожекции и изложба с участието на изявени български артисти от сферата на дизайна, илюстрацията, анимацията, сценографията и уличното изкуство – Никола Радулович, Алина Папазова, Рин Ямамура, Калоян Илиев – Кокимото, Иван Попов – Заека, Ина Валентинова, Цветана Недева – Kinderlist, Виктория Георгиева – MOUSE. Събитието ще има специално продължение и в София, където UniCredit Studio ще бъде домакин на изложбата в периода 2 – 13 октомври.
                За PICTOPLASMA
Основана през 1999 г. от Питър Талер и Ларс Денике в Берлин, Германия, PICTOPLASMA е платформа с фокус създаването на истории и персонажи в сферата на визуалните изкуства. Тя включва ежегоден фестивал и конференция в Берлин, конференция в Ню Йорк, Академия и лятно училище за дизайн на персонажи и множество музейни изложби. Тази година за първи път фестивалът има и българско издание, организирано от сдружение StandArt с подкрепата на международното издание на PICTOPLASMA.
Изложба: отворена покана за артисти PICTOPLASMA x Bulgaria обявява отворена покана за участие в колективната изложба на
форума с тема Герои. Търсят се дизайнери, художници, илюстратори, аниматори, видеографи, фотографи, скулптори или неограничени в изразните си средства създатели на изкуство, които имат особен интерес към създаването на герои и техните въобразени или, може би, прекалено реални светове. Крайният срок за кандидатстване е 31 август.
Творбите ще бъдат оценявани от жури с председател Питъл Талер, Основател и продуцент на международния фестивал PICTOPLASMA. Другите членове на журито са: Ивайло Христов, Визуален артист и куратор, Старши графичен дизайнер, УниКредит Булбанк; Ралица Герасимова, Куратор, Арт директор на ReBonkers; Калина Христова, Художник, Ръководител на департамент Изящни изкуства в Нов Български Университет.
Изложбата, която ще се осъществи с подкрепата на УниКредит Булбанк, ще стартира във Варна в рамките на форума PICTOPLASMA x България на 23 септември 2023. Ще бъде отворена за посетители в ReBonkers до 30 септември, а след това ще пропътува +500 км до UniCredit Studio в София за двуседмично приключение от 2 до 13 октомври.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha