Понеделник, 29 Април 2024

Откриват ловния сезон за пернат дивеч

Откриват ловния сезон за пернат дивеч
Публикация   06:59     12 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     1073

2343 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов през месеците юни и юли

   Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открие ловния сезон за пернат дивеч.  Участие ще вземат заместник-министрите на земеделието храните Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов.

    Ловуването ще се извършва само с писмено разрешително. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – след 1 януари и в сряда. 

   Ловуването на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас, обикновена бекасина и друг пернат и дребен дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрев, и един час след залеза на слънцето, напомнят от Изпълнителна агенция по горите. Груповият и индивидуален лов на дребен дивеч се извършва в събота и неделя, за гургулицата - само в събота. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, до 8 гургулици, до 10 гривяка, горски бекаси и обикновени бекасини, до 3 големи белочели гъски, до 5 диви патици и до 2 фазана и токачки.

   2343 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов през месеците юни и юли, които за първи път през тази година ще участват в ловните излети, посочват от Агенцията. Те са част от около 120-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2023 година. За първи път от тази година за кандидат-ловците е предвидено и провеждането на поправителна сесия през октомври. Това е залегнало в новите промени на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha