Понеделник, 29 Април 2024

Порнографията и тийнейджърите: Разбиране, предупреждение и подкрепа

Порнографията и тийнейджърите: Разбиране, предупреждение и подкрепа
Публикация   07:11     06 Авг, 2023 /     Елизабет Астарджиева   /     1079

Самота, стрес, любопитство, всички тези думи описват ситуацията

  Днес за тийнейджърите е лесно да имат достъп до порнография. Само като напишат правилните думи в търсачката, те намират видеоклипове, гифчета и изображения безплатно. На тези места няма филтри и най-много да ви попитат дали сте пълнолетни, но кой проверява дали този, който щрака върху „Имам навършени 18 години“, наистина ги е навършил? Никой.

  • Covid-19 увеличи потреблението на порно

   Глобалният трафик на потребление на порнография претърпя огромно увеличение от 18,5% през март 2020 г. Затварянето засегна всички хора и прекарването на повече време у дома увеличи потреблението на порнография сред подрастващите. Може би това е свързано със скуката или самия стрес.

Източник: iStock/Getty Images

  • Платформи като OnlyFans имат силно влияние

Нещо, в което юношите превъзхождат възрастните, е колко са информирани за всички иновации по отношение на социални мрежи, приложения или платформи като OnlyFans. Въпреки че лица под 18 години не би трябвало да имат достъп, това не винаги е така. Има начини да заобиколите това правило и да получите достъп до целия порнографски материал, който генерира.

  • Как порнографията засяга тийнейджърите?

   Основният проблем е, че за подрастващите е трудно да разберат, че това, което виждат, е измислица. В допълнение, много от тях се обръщат към порното, за да могат да търсят съвети относно това действие, което предизвиква толкова голям интерес на тази възраст. Въпросът е, че те все още не са достигнали края на процеса по съзряване.

   Неполучаването на адекватно сексуално образование (в училище това е нещо, върху което трябва да се работи повече) може да накара подрастващите да се опитат да възпроизведат това, което са видели в порното, в своите сексуални отношения. Дългата продължителност на акта или идеалния външен вид на жената, са очаквания, които причиняват само разочарование. Освен това в порнографията има всичко. Сцени на изнасилване, насилие, секс на улицата, арести и т.н., които юношите може да не знаят, че не са реални. Те са измислица. Виждаме актьори, които играят роля. 

Източник: iStock/Getty Images

  • Кога порнографията е проблем?

   Както при всеки друг вид пристрастяване, порнографията в юношеството се превръща в проблем, когато има натрапчива и честа консумация. Някои може да се опитат да намерят облекчение от отрицателните емоции в порнографията. Понякога обаче гледането на порно може да предизвика чувство за вина и това е опасно.

   Срамът е най-мощното оръжие на порнографията за младите хора да поддържат своята зависимост, но с течение на времето това води до разочарование в отношенията им с други хора. Те няма да постигнат очакваното сексуално удовлетворение, може да имат проблеми с достигането на оргазъм или удоволствието. Търсенето на помощ възможно най-скоро е от съществено значение.

   Самота, стрес, любопитство. Всички тези думи описват ситуацията. Жизненоважно е да се обръща повече внимание от всякога, за да могат младите хора да имат здрави взаимоотношения и да разберат възможно най-скоро, че когато видят порно в интернет, филми или други платформи, това е измислица.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha