Телекомът e& от Абу Даби купува над 50% в Yettel срещу 2.15 млрд. евро

 Телекомът e& от Абу Даби купува над 50% в Yettel срещу 2.15 млрд. евро
Публикация   06 Авг, 2023   /     akcent.bg   /     479

Сделката оценява българския бизнес на около 1.55 млрд. евро

  • e& ще плати 2.15 млрд. eвро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия
  • Инфраструктурният бизнес CETIN в четирите изброени държави също е включен

  Най-голямата сделка в България през тази година е факт, след като собственикът на водещия мобилен оператор по приходи тук "Йеттел България" - чешката група PPF, обяви, че сключва "партньорство" с конгломерата от Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company (известен преди като Etisalat, а в момента като e&).

   Според условията на споразумението e& ще плати 2.15 млрд. евро за 50% плюс една акция в телеком бизнеса на PPF в България, Унгария, Сърбия и Словакия.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чешката република, включително чешкият оператор O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) и доставчикът на телекомуникационна инфраструктура CETIN a.s. (CETIN Czech), ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да бъдат част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще остане да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички свои нечешки дъщерни дружества на PPF Telecom.

   Покупната цена от до 2,5 милиарда евро, включително договорните изплащания, представлява една от най-големите сделки за PPF досега. Гордея се с това как успяхме да увеличим стойността на този актив от закупуването му“, коментира Иржи Шмейц, изпълнителният директор на PPF.

   Той също така посочи, че телеком активите на PPF в Чехия са изключени от сделката не само заради специфичната позиция на родния пазар, но и заради плановете за създаване на синергия между компаниите, работещи в Чехия.

   Реално сделката включва 50% от Yettel България, Yettel Унгария, Yettel Сърбия и O2 Сервизни операции в Словакия.

  Тази транзакция е в съответствие със стратегическа амбиция на e& за ускоряване на международния растеж и диверсификация в нови географии.

   e& продължава по пътя си да бъде водеща глобална технологична група и нашият приоритет остава фокусиран върху разширяването на клиентската база и предоставянето на повече цифрови услуги, както за потребителите, така и за предприятията. Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и възможности за инвестиции, които допълнително ще ускорят нашето разширяване“, коментира Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на e&.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha