Събота, 9 Декември 2023

Медицински хеликоптер ще спасява русенци от площадща в Търговище

Медицински хеликоптер ще спасява русенци от площадща в Търговище
Публикация   14:00     04 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     1808

Първият хеликоптер, финансиран по Плана, се очаква да бъде завършен през декември 2023 г.

   „Добрата новината за системата за спешна медицинска помощ в България е, че отпушихме процеса“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. В ход е преустановяването на процеса по ликвидация на търговското дружество за спешна медицинска помощ по въздуха, определени са шестте бази за позициониране и поддръжка на хеликоптерите – в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Долна Митрополия и Монтана.

   „Базите са избрани така, че всеки един хеликоптер ще може да помага в съседство, ако се налага. По този начин се осигурява ефективно функциониране на системата на територията на цялата страната“, добави министър Гвоздейков.

   „Служебното правителство се е опитвало, чрез различни нарушения на нормативните документи, да вмени тази дейност на Държавния авиационен оператор, който не е търговско дружество и не отговаря на изискванията", подчерта Гвоздейков. Той посочи, че предишният кабинет е искал да изгради оперативните бази за хеликоптерите на територията на няколко болници в страната. „Това е абсолютно недопустимо и е в противоречие със закона. Оперативната база представлява терен от над 6 декара, на който трябва да бъде изградена площадка и инфраструктурата, с която да се осигури поддръжката на хеликоптерите, местата за почивка на персонала, местата за навигация и комуникация, ГСМ склад. Всичко това няма как да бъде изградено на територията на болница", обясни министърът.

   Гвоздейков заяви, че този процес вече е спрян и се работи по нов по-ефективен модел, при който базите са така разположени в страната, че да покриват изискванията за т. нар. „златен час" за транспортиране на пострадал до болнично заведение. „Новото разпределение на базите ще даде възможност във всяка точка на страната да могат да стигат два хеликоптера едновременно", подчерта Георги Гвоздейков.

Министърът разясни, че ще бъдат изградени 6 оперативни бази, като терените за четири от тях вече са осигурени. „Работим в екип с Министерството на отбраната през следващата седмица да бъдат прехвърлени и последните два имота към Министерството на здравеопазването, за да стартират обществените поръчки за изграждането на базите по ПВУ", отбеляза Георги Гвоздейков. Той допълни още, че първият хеликоптер, финансиран по Плана, се очаква да бъде завършен през декември 2023 г., като до тогава авиационният оператор трябва да е подготвен и лицензиран, за да приеме хеликоптера.

   При встъпването си в длъжност редовното правителство завари на практика замразен проект за спешна медицинска помощ по въздуха: обявено в ликвидация търговско дружество „България Хели Мед Сървисиз“ ЕАД; неподписан договор за наем на два хеликоптера заедно с летателните екипажи, който струва на държавата по 1 млн. лв. месечно, като цената се заплаща независимо от това дали услугата се извършва, или не; прехвърлени на Държавния авиационен оператор правомощия по въздушно спасяване, без той да има право на такава дейност.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha