Вторник, 30 Април 2024

"Левски" пречупи "Шкупи" в 101-ата мин

Публикация   07:49     04 Авг, 2023 /     akcent.bg   /     1279

   След 100-минутна скука "Левски" вкара и би северномакедонския "Шкупи" с 1:0 в реванша от втория предварителен кръг от Лигата на конференциите пред пълния до краен предел стадион "Георги Аспарухов".  С общ резултат 3:0 след успеха преди седмица в Скопие 2:0 българският тим се класира за третия квалификационен кръг, където ще срещне израелския "Апоел" (Беер Шева).

   Отличеният преди двубоя за изиграния преди дни мач №100 за "Левски" Марин Петков вкара в 101-ата минута на 101-ата си среща за успеха над "Шкупи".

   Българските фенове подготвиха истински "син" ад за гостите, но "синьото" море бе пълно с бяло-зелено-червени знамена.

В "синьото" море на "Герена" "плуваха" огромен брой български знамена. СНИМКА: LEVSKI.BG

В "синьото" море на "Герена" "плуваха" огромен брой български знамена. СНИМКА: LEVSKI.BG

   "Левски" обаче бе принуден да играе с резервния си жълт екип заради номер от северномакедонците. По-рано през деня те обявиха, че са си забравили резервните екипи и трябва те да играят с титулярните си сини, а "Левски" да излезе с резервните. Впоследствие се оказа, че вместо заявеният резервен бял екип, северномакедонците "намериха" бял, но със синьо. И швейцарските съдии се произнесоха - "Шкупи" в бяло и синьо, "Левски" - в жълто.

   С първия съдийски сигнал сектор "Б" се превърна в "картина", препращаща към Илинденско-Преображенското въстание, което избухва в Македония през 1903 г. Целият сектор се "оцвети" в червено, черно и жълто, а надписът на голям транспарант гласеше: "Илинден, майко, Илинден - за българите Великден". Точно в навечерието на мача бяха отбелязани 120 г. от избухването на въстанието - връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.

   "Левски" се хвърли в атаки от самото начало на двубоя. Още в 4-ата мин българският тим сътвори две опасности - Жереми Петрис нанесе удар от 20-ина метра, който бе отразен от вратаря Илязи, Ел Джемили веднага нанесе нов удар, но топката профуча покрай лявата греда на вратата на "Шкупи".

Ел Джемили преследван от трима играчи на "Шкупи". СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

   Ел Джемили преследван от трима играчи на "Шкупи". СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

   В 19-ата мин пред "Левски" се откри нова добра възможност. Ел Джемили проби отляво, нахлу в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но топката се отклони и излезе в корнер.

В 21-ата мин "Шкупи" отправи своя първи удар към българската врата - Арби Воша обаче прати топката слабо, право в ръцете на Пламен Андреев.

В средата на първата част мачът бе прекъснат с пауза за вода за двата отбора заради жегата.

 

Рикардиньо от "Левски" пробива през Дарко Илиески

Рикардиньо от "Левски" пробива през Дарко Илиески

   В 43-ата мин Уелтън проби опасно отляво и се вряза в наказателното поле, но миг преди да шутира към мрежата защитник успя да го блокира и топката излезе в ъглов удар.

Уелтън опитва да запази топката. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Уелтън опитва да запази топката. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

   Треньорът на "Шкупи" направи две смени на почивката в опит да промени развоя. "Левски" все още имаше двата гола преднина от Скопие, в София изглеждаше една идея по-добре, но не достатъчно, за да е отбелязал пречупващ гол.

   В 56-ата мин и Николай Костов прибегна до смените - извади бразилците Рикардиньо и Роналдо и пусна българите Илиян Стефанов и Марин Петков.

Преди мача срещу "Шкупи" Марин Петков получи фланелка с №100, след като през уикенда изигра своя юбилеен мач за "Левски". След почивката той влезе в игра срещу северномакедонците за своя двубой 101. Снимка: Levski.bg

   Преди мача срещу "Шкупи" Марин Петков получи фланелка с №100, след като през уикенда изигра своя юбилеен мач за "Левски". След почивката той влезе в игра срещу северномакедонците за своя двубой 101. Снимка: Levski.bg

   В 74-ата мин се стигна до непривична ситуация. Главният съдия Лионел Тшуди от Швейцария очевидно получи някакъв проблем и заедно с четвъртия рефер се прибра в съблекалнята, което наложи мачът да бъде прекъснат.

След три минути главният рефер се върна на спринт от съблекалнята под аплодисментите на феновете и поднови играта. Но вече в тази роля бе досегашният четвърти Лукас Фандрих, тъй като Тшуди е получил контузия и довърши срещата в ролята на четвърти арбитър.

В 89-ата мин, до която скуката бе влязла в главната роля на "Герена", от нищото "Шкупи" можеше да вкара гол, за да има драма в продължението. Сифъс остана очи в очи с Пламен Андреев, но българският страж отрази с крак.

А продължението се оказа цели 10 минути.

В първата от тях ямайският нападател Сифък пак тормози Андреев - направи хубав пробив и стреля, но в тялото на вратаря. Гостите опитаха финален щурм, доколкото им позволяват силите. 

В крайна сметка не успяха да реализират и след онова 2:0 за "Левски" в Скопие реваншът някак резонно вървеше към 0:0 в 100-минутната скука. Но часовникът взе, че прескочи дори в 101-ата мин, а тя се оказа решаваща за крайния резултат. След разбъркване пред наказателното поле на гостите Марин Петков изстреля бомбен удар и оплете топката в мрежата - 1:0 за "Левски" в реванша.

 

Марин Петков получава поздрави от съотборниците си. Снимка: Румяна Тонева

Марин Петков получава поздрави от съотборниците си. Снимка: Румяна Тонева

 

Израелският "Апоел" (Беер Шева) завърши 1:1 в гостуването на "Паневежис" в Литва и след успех с 1:0 в Израел и общ резултат 2:1 си осигури мачове с "Левски" в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Българският национал Йоан Стоянов игра за "Апоел" след 76-ата мин в Литва. 

В гостуването в Израел на 10 август няма да има български фенове заради наказание от УЕФА заради дискриминационни скандирания на мача в Скопие. В реванша на "Герена" на 17 август стадионът на "Левски" отново се очаква да е максимално пълен. "Синята" публика се държа достойно в реванша срещу "Шкупи" и изглеждаше, че няма да влезе в сила наказанието под условие - "частично затваряне на стадиона в следващия домакински мач" при ново провинение.

За "Левски" все пак може да има последствия - най-малкото глоба, заради единична глупост с няколко възпламенени огнени бомбички пред сектор "Б" в 80-ата мин. Това доведе до масови освирквания на другите левскари по трибуните.

В крайна сметка за всички обичащи "Левски" най-важното остана крайният успех и продължаването в евротурнирите, което ще донесе още мечти и приходи в трудния период за клуба.

 

Препълнените трибуни на "Герена" за мача на "Левски" срещу "Шкупи". СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

Препълнените трибуни на "Герена" за мача на "Левски" срещу "Шкупи". СНИМКА: НАЙДЕН ТОДОРОВ

 

"ЛЕВСКИ" - "ШКУПИ" 1:0 (3:0 общ резултат)

Голмайстор:

1:0 Марин Петков 90+11

Жълти картони: Адем Али, Кевен, Тошевски, Трапановски (Ш), Чандъров, Петков (Л)

 

"ЛЕВСКИ": Пламен Андреев, Жереми Петрис, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба, Цунами, Джавад ел Джемили (78 - Асен Чандъров), Андриан Краев, Асен Митков (90 - Ивелин Попов), Роналдо (56 - Марин Петков), Рикардиньо (56 - Илиян Стефанов), Уелтън

"ШКУПИ": Артан Илязи, Кристиян Тошевски, Дарко Илиески, Михал Пинтер, Арби Воша (46 - Кристиян Трапановски), Албер Диен (86 - Алекс Златков), Адем Али (46 - Кристиан Ачковски), Кевен (66 - Дуду), Блертон Шейи, Реналдо Сифъс, Суад Саити (61 - Валид Хамиди)

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha