,,Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини
А и С, фибри, калии и амино киселини. Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница),е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
В Италия, популярен десерт е пудингът от диня, обикновено направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е също и сладоледът от диня.
В южните щати на САЩ се прави туршия от диня.
Руснаците от своя страна правят бира от динен сок.
Всъщност кората на динята също е ядлива.
Доста обичано ястие е пържената, варена или маринована динена кора в Китай. Когато китайците пържат кора на диня, те първо я белят, нарязват и пускат да се пържи със зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром.
Като специалитет маринованата динена кора е по-разпространена и в Русия.
От диня се правят и чудесни летни коктейли и напитки."
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай