Национална компания ,,Индустриални зони,, пак е с нов директор

 Национална компания ,,Индустриални зони,, пак е с нов директор
Публикация   07:31     31 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     525

Министърът на икономиката освободи Антоанета Барес, поста й поема Константин Палавеев

   Целта на поредната смяна е да се изпълни цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове

   Държавната Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която управлява паркът в Божурище край столицата и още няколко други в страната, отново е със сменено управление. Изпълнителният директор Антоанета Барес, която веднъж беше освобождавана за няколко месеца по времето на Корнелия Нинова като министър в правителството на Кирил Петков, вече пак не е на поста. С решение на икономическия министър Богдан Богданов от 25 юли съветът на директорите на компанията се намалява от 5-има на 3-ма души, като тя е освободена, а изпълнителната позиция се заема от Константин Палавеев. Официалното обяснение за промяната е, че ще се следва нова политика за развитие на зоните и парковете на регионален и секторен принцип.

           Обичайна смяна

Решението на икономическия министър Богдан Богданов е да намали състава на съвета на директорите, като освободи Антоанета Барес и Даниела Узунова, без да ги освобождава от отговорност. Поста си запазват останалите трима членове - дъщерята на Красимир Премянов Андреана Янкова, Радостина Ситова и Константин Палавеев, като последният става и изпълнителен директор на НКИЗ. Документите за смяната вече са подадени в Търговския регистър и предстои да бъдат вписани. От краткото съобщение на икономическото министерство става ясно, че Палавеев е "финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи".

    Смените на ръководствата на държавните дружества са обичайна практика за новите правителства. Самата Барес за първи път беше назначена за изпълнителен директор на НКИЗ през февруари 2017 г. при назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков, но в края на март 2022 г. беше освободена от Корнелия Нинова и заменена от дългогодишния председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Само 5 месеца по-късно - през септември, тя отново беше върната на поста по време на първото служебно правителство на Гълъб Донев от тогавашния икономически министър Николай Стоянов. Тогава в борда влезе и Константин Палавеев.

             Целта - по привлекателни за инвеститорите

   Целта на поредната смяна е да се изпълни цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове, която е базирана на регионален принцип и е обвързвана с конкретни сектори. По думите на министъра основните проблеми, с които инвеститорите споделят, че се сблъскват, са неподготвените индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha