Четвъртък, 9 Май 2024

Променят протоколите за лечение на диабет тип 1 и 2 заради липсващ инсулин

Променят протоколите за лечение на диабет тип 1 и 2 заради липсващ инсулин
Публикация   21:33     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     519

Няма информация кога липсващите инсулини ще бъдат доставени в аптеките

   Здравното министерство предвижда промени в протоколите за лечение на диабет тип 1 и тип 2. Това означава, че дефицитните инсулини ще бъдат заменяни с техни аналози. Така ведомството ще опита да се справи с дефицита им. Според пациенти обаче, това ще доведе до нови проблеми в достъпа до животоподдържащата терапия.

   Няма информация кога липсващите инсулини ще бъдат доставени в аптеките, става ясно от позиция на Здравното министерство. От ведомството обаче планират радикални промени, които според, тях ще решат проблема с дефицитите.

   В края на месец юни Министерството на здравеопазването предприе действия за улеснена замяна на аналогови инсулини, която да се извършва от лекуващия ендокринолог без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията на Националната здравна осигурителна каса медицински критерии – лабораторни и клинични. Отпадането на тези критерии бе гласувано на заседание на Надзорния съвет на НЗОК от 29.06.2023 г. С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози. Предстои НЗОК да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 г., казва от МЗ.

   Освен липсващите седем инсулина, от аптеките са изчезнали още 20 лекарства за диабет.

   В момента има около 60 лекарства в СЕСПА, а реално са близо 400 липсващите, дефицитните са още повече. Категорично трябва да се промени това, затова има и такъв законопроект, който е на стадии нотификация от ЕК.    Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

   Таня Петкова е с Диабет тип 1 вече 20 години. Терапията й включва бавно и бързо действащ инсулин. Според нея намерението за промени в протоколите за лечение няма да реши проблема.

   Това е животоподдържаща терапия. Човек ако един месец е без инсулин, той не може да оцелее. Последиците са пагубни. По принцип инсулинът трябва да се осигурява от държавата, ние сме хронично болни хора.   Таня Петкова

   Според собствениците на аптеки причината е реекспорт и тя се знае отдавна, но не се вземат мерки.

   Нещата достигат абсурдни размери. При някои дистрибутори тези лекарства дори не са листнати. Делистнати са от номенклатурата на съответния дистрибутор, т.е. той не иска да ги продава, защото ги изнася разбира се. Това ако беше в САЩ, тези компании изнасят лекарствата са са осъдени за милиони, защото заплашват директно здравето на хората.  Николай Костов – председател на Асоциацията на собствениците на аптеки

Част от пациентите се спасяват, като си купуват инсулин от съседни държави, но това обикновено става не чрез рецептата, с която разполагат, а на свободния пазар.

   Когато съм била в Гърция ми се е случвало да остана без бързодействащ инсулин, няма проблем там да си го купиш, не е и толкова скъп, поне преди Ковид кризата.   Таня Петкова

   На 30-ти юли се очакват още над 13 хиляди опаковки, но само от един вид инсулин за Диабет тип 2. Другият транш предстои през август, а до края на годината регулярно ще дойдат още 88 хиляди. Това е препаратът, който у нас се използва и за отслабване, а с проблема се ангажира и националният омбудсман.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha