Изглежда, че президентът има политически проект, който отдалечава България от геополитическия ѝ избор

Изглежда, че президентът има политически проект, който отдалечава България от геополитическия ѝ избор
Публикация   09:31     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     745

   Дали управлението официално ще се превърне в коалиция не си заслужава да гадаем, защото това са политически стратегии. Самото название „коалиция“ предполага по-висока степен на сближаване, което те избягват.

   Това каза пред Euronews Bulgaria социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова.

   Не бива да подценяваме предстоящите местни избори, където те със сигурност ще се явят като сериозни опоненти.

   Важно е, че беше подписана управленска програма, която дава хоризонт за тези 18 месеца до времето на ротация между Денков и Габриел.

   Управляващите показаха способност и при най-драматични обрати, като среднощния обрат на вота с бюджета, да се връщат на масата на преговорите и да преодоляват противоречията.

От изказванията на Борисов се вижда, че ценността на съществуването на правителството е много по-голяма отколкото отделни параметри като бюджета, конституционната реформа и др. Вече и двете страни са много по-гъвкави и склонни на компромиси в името на това правителството да продължи да управлява.

   Професионалният аспект на промените в конституцията е този – дали тези промени ще доведат до бързо, ефективно и справедливо правосъдие. В момента много малко хора са в състояние да кажат дали те ще гарантират справедливо правосъдие. Трябва да се направи оценка на въздействието от хора, които имат конституционен опит, дали тези промени няма да се окажат конюнктурни.

   Ако може да имаме упреци към президента, това е този стремеж да се затвори конституционният дебат с една предварителна оценка, че става дума за недомислени, неграмотни предложения за промени. Ролята на президентската институция би трябвало да е да отвори такъв дебат, да бъде по-активен участник и да предоставя възможност за обмен на мнения, така че промяната в Конституцията да се окаже с дълъг хоризонт. Много вредно е това затръшване на вратите.

   От всичко, което виждам като последователни стъпки, които пое от година насам, изглежда като една подготовка за по-амбициозен политически проект на президента Радев. Политически проект, който все повече и повече отдалечава България от геополитическия избор, който е направила.

   Това е опит да се съберат под знамената хора, които се заявяват за дистанция от геополитическата принадлежност на България. Първият сигнал за това беше войната в Украйна и прекъсването на топлите отношения между президента и правителството на Кирил Петков.

   Като социолог бих си позволила да посъветвам управляващите да изтеглят темата за националния празник от политическия дебат и да се обсъжда в по-спокойни времена.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha