ЕЦБ достигна рекорд на лихвите, повишавайки ги с нови 25 пункта

ЕЦБ достигна рекорд на лихвите, повишавайки ги с нови 25 пункта
Публикация   07:15     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     454

   Европейската централна банка повиши трите основни лихвени процента за девети път с 25 базисни пункта, обявиха от институцията в прессъобщение.

   Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени до рекордните стойности от 4,25%, 4,50% и 3,75%, считано от 2 август 2023 г.

   С увеличението с четвърт пункт ЕЦБ повиши основната си депозитна лихва от минус 0,5% до 3,75% за една година, което е най-бързото затягане на кредитния режим от въвеждането на еврото през 1999 г. насам.

   “Инфлацията продължава да спада, но все още се очаква да остане твърде висока твърде дълго. Управителният съвет е решен да осигури нейното своевременно връщане към средносрочното целево равнище от 2%”, обясняват поредното увеличение от ЕЦБ.

   Инфлацията в еврозоната се понижи от върховата си стойност от 10,6% през октомври до 5,5% през юни, като все още е доста над целта на банката от 2%, считана за най-добра за икономиката.

   Стъпката на ЕЦБ последва решението на Федералния резерв на САЩ от сряда да повиши основната си лихва за 11-и път в рамките на 17 месеца. Председателят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с въпроса дали може да има още увеличения на лихвите, въпреки че инфлацията в САЩ е по-ниска – на ниво от 3% - отколкото в Европа.

   “Макар че при някои показатели се наблюдават признаци на отслабване, основната инфлация остава като цяло висока. Предишните повишения на лихвените проценти продължават да намират силно отражение: условията за финансиране бяха затегнати допълнително и все повече потискат търсенето, а това е важен фактор за връщането на инфлацията към целевото ниво.

   Решенията на Управителния съвет на ЕЦБ за лихвените проценти ще продължат да се основават на оценката му за перспективата за инфлацията въз основа на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и доброто функциониране на трансмисионния механизъм на паричната политика”, обясняват от ЕЦБ.

   Управителният съвет реши също така олихвяването на минималните резерви да бъде на равнище от 0%. Това решение ще поддържа ефикасността на паричната политика, запазвайки сегашната степен на контрол над нейната ориентация и осигурявайки пълно предаване на решенията за лихвените проценти към паричните пазари. Същевременно то ще подобри ефективността на паричната политика, като намали общия размер на дължимите по резервите лихви, така че да се прилага целесъобразната позиция на паричната политика.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha