Понеделник, 13 Май 2024

Доц. Ст. Черкезова: Демографската криза е в резултат на постмодерните ценности в обществото ни

Доц. Ст. Черкезова: Демографската криза е в резултат на постмодерните ценности в обществото ни
Публикация   07:07     28 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     970

Как се отразява демографията на социално-икономическата устойчивост, коментира изследователят от Института за изследване на населението и човека към БАН

  Демографската криза в България е тема, с която много се спекулира. Тя е част от световната тенденция за промяна в населението на планетата и етап от нашето цивилизационно развитие. Мощна подкрепа по отношение на услуги за деца – за тяхното отглеждане и обучение, както и здравните грижи за децата и майките може да подействат позитивно в посока повишаване на раждаемостта. Този коментар по Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Стоянка Черкезова, изследовател от Института за изследване на населението и човека към БАН.

   По думите ѝ във всички развити страни в исторически план се наблюдава намаляване на смъртността, последвано от намаляване на раждаемостта.

   Що се отнася до България, доц. Черкезова посочи, че тя се намира в постиндустриалния период, в който преобладават постмодерните ценности. „Има спор между учените кое е довело в последните 30 години до намаляване на раждаемостта в България. Някои смятат, че това е влошената икономическа обстановка в България и в цяла Източна Европа в резултат на разпадането на комунистическия режим. Другата, по-глобалната теза, е свързана с промяна на ценностите и с постмодернизма”, обясни ученият.

   По думите ѝ глобалната картина показва, че планетата ни е претъпкана и всъщност нямаме нужда чак толкова да се плодим и да пренаселяваме планетата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha