Гърция и Италия се превръщат в преддверие на Сахара

Гърция и Италия се превръщат в преддверие на Сахара
Публикация   07:03     27 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     281

Екстремните метеорологични условия променят туризма. Туристическата индустрия не е готова

  Идиличната лятна ваканция се превърна в кошмар, след като хиляди хора бяха евакуирани от гръцките острови, обхванати от горски пожари - последното напомняне, че европейската туристическа индустрия трябва да се изправи срещу реалностите на изменението на климата и да се адаптира бързо.

  Лятото става все по-интензивно в Южна Европа, а пламъците в Гърция са мрачно повторение на смъртоносните пожари, които опустошиха страната през 2021 г. Непоносимите горещини тази година принудиха властите да затворят Акропола и прогониха туристите на италианския остров Сардиния на закрито. И това е при глобално затопляне от само 1,2C спрямо прединдустриалните нива. Учените твърдят, че ситуацията ще се влоши, дори и да ограничим повишаването на температурата до целта от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение.

   Изменението на климата ще направи времето, подходящо за туристите, на някои места неузнаваемо. Проучване от 2019 г. прогнозира, че климатът в Мадрид през 2050 г. ще прилича на северноафриканския град Маракеш; Лондон ще прилича повече на Барселона, а Стокхолм - на Будапеща. Това ще бъде тектонична промяна за европейската туристическа индустрия, която миналата година е допринесла с 1,9 трилиона евро (2,1 трилиона долара) за регионалната икономика, и ще преоформи моделите на пътуване по начин, който вероятно ще нанесе удар на някои страни в Южна Европа.

   Възможно е индустрията все още да не е взела това предвид. "Все още има доста голяма част от индустрията, която буквално тепърва се събужда", казва Катарина Мартинес-Пардо, партньор в Boston Consulting Group, която специализира в областта на климата и устойчивостта в хотелиерството. "Не мисля, че те са наистина готови."

  През уикенда около 19 000 души трябваше да бъдат евакуирани от гръцкия остров Родос, тъй като горските пожари продължаваха да горят и полетите бяха отменени. През последните няколко дни посетителите на плажа гледаха как пожарникарски самолети кацат по вода, за да вземат припаси - зловещ фон за хората, които плуват или се занимават с водни спортове.

   През уикенда много туристи, които бяха отишли на еднодневни екскурзии, не можаха да се върнат в хотелите си, за да вземат паспортите и вещите си. В приюта във Фалираки бяха настанени най-малко 100 души, някои от които все още по бански костюми. Там беше осигурен бюфет с прясна диня и манов мед за загрижените туристи.

   Според гръцкото министерство на гражданската защита на туристите, настанени в спортни съоръжения, конферентни центрове, хотели и обществени сгради, са били дадени храна и вода. На летището в Родос е създадена специална зона със сгъваеми легла за семейства с деца и хора със специални нужди, съобщи министерството.

   Въпреки това туристическата индустрия в региона едва ли ще вземе дългосрочни търговски решения въз основа на непосредствените събития през това лято, казва Том Дженкинс, главен изпълнителен директор на Европейската туристическа асоциация. " Ще трябва ли отрасълът да се променя преди поведението на клиентите?", казва той. "Мисля, че би било много странно да го направи."

   Немската туристическа компания TUI и авиокомпанията EasyJet заявиха миналата седмица, че са забелязали слаба реакция на екстремните горещини. Но температурите вече оказват влияние върху пътниците в други страни. Миналата седмица в САЩ пътниците бяха оставени да седят в полет на Delta в продължение на часове в жегата, докато чакаха да излетят от Лас Вегас за Атланта.

                                                

Въпреки че се очаква туристическият сектор в Европа да расте със среден годишен темп от 3,3 % до 2032 г., зачестилите екстремни явления в Южна Европа могат да накарат пътниците да се насочат към дестинации в северната част на континента. Горещите вълни могат "да намалят привлекателността на Южна Европа като туристическа дестинация в дългосрочен план или най-малкото да намалят търсенето през лятото", заявиха от Moody's Investors Service в понеделник.

     Някои изследователи са моделирали екстремни сценарии, за да оценят последиците за различни части на икономиката. Според доклад на Европейската комисия, публикуван тази година, в свят, в който затоплянето достигне 4 °C, наред с екологичния срив ще има и рязък спад на туризма на гръцките Йонийски острови с повече от 9 %. При същия сценарий туризмът в Западен Уелс би се увеличил с около 16 %.

   Тази промяна ще бъде удар за страните, които разчитат в голяма степен на туристите за икономическия си растеж. През 2021 г. туристическата индустрия е допринесла с 14,9 % за брутния вътрешен продукт на Гърция, а за Италия и Испания - съответно с 9,1 % и 8,5 %.

   Миналата седмица температурите достигнаха 46°C на италианския остров Сардиния, което накара улиците да опустеят по време на обичайно активния туристически сезон. Спряха да работят мобилните телефони при температури, близки до рекордните. 84-годишен мъж почина в колата си, спирайки край пътя в Сардиния този месец, дни след като друг мъж на половината на неговата възраст припадна, докато боядисваше уличната маркировка за пешеходна пътека в Милано.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha