През летните месеци всеки ден се произвеждат 1,7 милиона литра бира

През летните месеци всеки ден се произвеждат 1,7 милиона литра бира
Публикация   06:49     27 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     253

Пазарът на бира в България - новите тенденции в бирената индустрия

   В разгара на лятото се питаме, как върви общият пазар на бира в страната. Какви са новите тенденции в бирената индустрия и ще поскъпне ли цената на най-консумираната у нас напитка след водата. Отговорите от Ивана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването Money.bg.

   Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ), публикувани по повод на професионалния празник на бранша – Илинден. През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенета и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка. 

   През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000.

  50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70 на сто поне веднъж месечно.

   По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

   Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет. В отчета на Агенция "Митници" за 2022 г., е посочено, че постъпленията от акциз за бира имат ръст от 3.4 на сто, спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.

  Пивоварните отчетоха също така, ме капиталовите инвестиции на бранша да достигнали рекордните 66 млн. лв. За първите 6 месеца на 2023 г. те са 36 млн. лева. Повечето от тях са за зелени нововъведения – изграждане на собствени възобновяеми енергийни източници, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha