"Има нагласа в мнозинството на тази комисия и в парламента в следващите дни да бъде внесен общ проект за Закон за изменение и допълнение на Конституцията". 

   Това заяви в началото на днешното първо заседание на едноименната комисия нейният председател Радомир Чолаков. Това е и първи, макар и косвен коментар, който от партията на Бойко Борисов правят по адрес на предложените от ПП-ДБ промени в основния закон. 

   Чолаков добави, че ДПС, „БСП за България“ и „Възраждане“ са поканени да предложат своите идеи за промени.

   Днешното заседание е първи тест за конституционните намеренията на коалицията - мандатоносителка. От неделя до днес политическите коментари се концентрираха около два акцента в тях - новата дата за национален празник и ограничаване на кметските мандати до два. 

   Останалите промени са свързани с преформатиране на правителството на съдебната власт, ограничаването властта на главния прокурор и намаляване на мандата му, както и мандатите на председателите на върховните съдилища, прекрояване на института на служебното правителство, отнемане на правомощия от президента.

    На този етап от ГЕРБ обаче се обявиха против намаляването на кметските мандати и настояха за баланс в продължителността на работата на служебните правителства. 

   Другият ключов за успешното приемане на промените участник - ДПС, засега продължава да пази мълчание. От партията също имат свой проект за конституционни промени. От БСП също заявиха, че на този етап няма да коментират предложенията на колегите си, но вчера Корнелия Нинова ги разкритикува и обяви за противопоставящи обществото. 

   "Възраждане" се обявиха против готвените промени, но пожелаха в конституцията да бъде вписан българския лев като единствена национална валута.

   Гласовете на ГЕРБ и ДПС са необходимите, за да се получи сбора от минимум 160 гласа за промяна на Конституцията по бавната писта.