Екстремните горещини преначертават туристическата карта на Европа

Екстремните горещини преначертават туристическата карта на Европа
Публикация   13:56     25 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     256

Страни като Чехия, България, Ирландия и Дания са отбелязали рязък ръст на популярността си заради по-приятен климат

   Горещините в Южна Европа могат да ускорят една засилваща се тенденция, тъй като все повече туристи предпочитат по-комфортен климат температури или пътуванията извън сезона, за да избегнат почивка в потискаща жега, съобщава CNBC.

   В момента в Европа е в плен  на едни от най-високите температури досега, като се очаква поредната вълна да доближи живака до рекордни стойности през следващите дни.

   Интензивна и продължителна серия от горещи вълни неотдавна доведе до температури от над 45 градуса по Целзий  в части от Гърция, Източна Испания и Сардиния и Сицилия в Южна Италия.

   Данните на Европейската комисия по туризъм(ETC)  организация с нестопанска цел, базирана в Брюксел, показаха по-рано този месец, че туристите, които планират да предприемат пътувания между юни и ноември тази година, са намалели с 4% в сравнение с 2022 г. , но са останали на високо ниво от 69%.

   Испания е най-популярната дестинация, като 8% от анкетираните планират почивка там през следващите месеци, съобщиха от ETC. Южноевропейската страна е следвана плътно от Франция (7%), Италия (7%), Гърция (5%) и Хърватия (5%).

   Популярността на средиземноморските дестинации за почивка обаче е спаднала с 10% в сравнение с миналата година, когато Европа преживя най-горещото си лято в историята.

   Междувременно ETC съобщава, че страни като Чехия, България, Ирландия и Дания са отбелязали рязък ръст на популярността си, като обясни това с търсенето на по-малко пренаселени дестинации и стремежа към по-приятен климат. Организацията обяснява също, че много от планиращите пътувания през следващите месеци търсят по-достъпни преживявания или обмислят пътуване извън сезона, за да свият бюджета си.

   Близо една четвърт от участниците в проучването на ETC заявяват още, че се притесняват от цялостното нарастване на разходите за пътуване, а 8% се тревожат от възможни екстремни метеорологични условия.

   През миналата седмица спасителните служби се бориха с опустошителни горски пожари в Гърция - едно от най-популярните места за почивка в Средиземноморието. Огромни пожари на гръцкия остров Родос наложиха безпрецедентна евакуация на около 19 000 души в неделя, а горски пожари избухнаха и на островите Евия и Корфу, припомня CNBC.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha