ИПИ: Русе е силен икономически център, но с проблеми с демографията

ИПИ: Русе  е  силен икономически център, но с проблеми с демографията
Публикация   16:13     23 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     357

През последните години общината губи население с по-голям темп от другите големи икономически центрове

   Община Русе очаквано е сред най-силните местни икономики в България. Нетните приходи от продажби на предприятията в общината достигат 8,7 млрд. лв. през 2021 г., а добавената стойност е в размер на 1,5 млрд. лв. И по двата показателя общината се нарежда на пето място в страната, след първенците Столична община, Пловдив, Варна и Бургас, но изпреварвайки Стара Загора.

    Населението в общината има много добра образователна структура (28,2% от населението на възраст 7 и повече години е с висше образование) и е също на пето място по брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение (близо 54 хил. наети).

   Въпреки тези добри показатели, община Русе продължава да среща сериозни предизвикателства със своята демография, като през последните години губи население с по-голям темп от другите големи икономически центрове. През 2021 г. населението на общината е 141 хил. души, като Русе вече е изместена на петото място от община Стара Загора (144 хил. души).

   Община Русе има силно отрицателен коефициент на естествен прираст на населението (-11,9‰) и механичен прираст, който в много от последните 10 години е отрицателен. През последните две години се наблюдава приток на хора към Русе (0,2% коефициент на механичен прираст през 2022 г.), но тенденцията все още не е устойчива и общината изостава в това отношение спрямо други силни икономически центрове.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha