Четвъртък, 9 Май 2024

Предлагат в конституцията 24 май да стане национален празник, кметове - до два мандата, без служебни правителства

Предлагат в конституцията 24 май да стане национален празник,  кметове - до два мандата, без служебни правителства
Публикация   15:53     23 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     1036

ПП-ДБ представиха своите предложения за промени в Конституцията

   ПП-ДБ представиха своите предложения за промени в Конституцията. Това включва разделяне на ВВС на две колегии - прокурорска и съдийска. Ограничаване на правомощията на главния прокурор, право на конституционна жалба за гражданите, нов механизъм за избор на регулаторите, мандатност на съдебната власт - ограничен брой мандати за кметовете. Дурги важни текстове са 24 май да стане национален празник на България и отпадане на служебните кабинети. 

   „Представяме конкретните текстове с изменения в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. С колегите от "Правосъдие за всеки" тези текстове бяха изработени. Те стъпват и на едно по-широко политическо съгласие за едно изменение в Конституцията, и се надяваме, че те ще се появят в Държавен вестник“, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

   “Става дума за законорпоект, който третира три големи групи въпроси. Първото ниво е за престроктуриране на съдебната власт чрез разделяне на ВСС и ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор. Заедно с тях има редица текстове, свързани с държавното управление. Има текст за конституирането на независимите регулаторни органи. Име предложения за служебните кабинети, индивидуална конституционна жалба, всеки гражданин да се обърне към КС, текст, който въвежда мандатност на управлението на общини. Очакваме от ГЕРБ те разработват текстове за инспектората на ВСС, това е много важно, ще го обсъдим. Последните 2 години и ГЕРБ и ДПС също представиха свои проекти за Конституция. Надяваме се комисията по конституционни въпроси да обедини всички. Последния текст предвижда 24 май да бъде националния празник на България”, каза още Иванов.

   “Много от тези промени ви звучат технически, но основните принципи за тях са следните – повече справедливост, огромната власт на главния прокурор даваше предпоставка да има чадъри над някои от друга страна съдебната власт беше бухалка. С тези промени това трябва да спре. Повече отговорност на прокурорите – прокурорите трябва да защитават държавата. Повече независимост при съдиите – техните решения да не могат да се влияят от другите власти. Тези три принципа извеждат основния – никой не трябва да е над закона. Следващият принцип е да изведем българския дух, култура и просвета. Да вкараме идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа. Ето защо искаме точно в тези промени това да бъде заложено и да покажем, че бъдещето на България зависи от нас”, каза Кирил Петков, съпредседател на ПП.

   “Сега действащата конституция беше приета през 1991 и на практика тя беляза прехода към демокрация. Към него момент във ВНС БСП имаше мнозинство. Това остави отпечатък върху някои части на държавното управление. Неслучайно сега предлага в сърцевината на този законопроект основните текстове да бъдат в съдебната власт и промени в начина, по който се управлява прокуратурата. Българските граждани имат усещането, че законът не се прилага спрямо всички.

                Мандатност на кметовете

Законопроектът включва и мандатност за кметовете на общини, за да се прекъснат едни определени тенденции на феодализация.

Ген. Атанас Атанасов отбеляза, че идеята за ограничаване на кметските мандати на кметовете на общини е една много важна крачка, като уточни, че предложението е кметът да има право само на два мандата, както е и президентът. Той обясни, че се стремят към осъществяването на един широк диалог по темата и да стигнат до един консенсусен проект, който да стигне до Народното събрание.

Владислав Панев заяви, че е убеден, че промените, които предлагат ще гарантират промените за 10 – 20 г. напред. "Изключително важни стъпка към дефеодализацията е ограничаването на мандатността на кметовете", смята той. Така, според него, ще се преодолее обезлюдяването на населените места.

   Министърът на финансите Асен Василев каза, че тези промени идват заради дългото усещане в нашето общество, че няма справедливост, че няма ясен път и ясно бъдеще в България, като посочи, че трябва да има широк обществен дебат за това какво бъдеще искаме да имаме, в каква държава искаме да живеем и как, стъпвайки на заветите и успехите на миналото, можем не само да станем равни на останалите европейски народи, както ни е завещал Васил Левски, но и да ги поведем.

Той добави, че е много важно да използваме тези промени в Конституцията не само като техническа промяна във ВСС, а като шанс да проведем дебата в какво общество искаме да живеем, каква е мисията на България и пр.

              Без служебни кабинети както досега

   Друга промяна касае статута на служебното правителство. Необходимостта да се преразгледа тази уредба излезе в последните две години, каза правосъдният министър Славов. Според него конструкцията на служебното правителство е в колизия с текста в Основния закон, където е записано, че България е парламентарна република. Такъв модел, при който президентът назначава по своя преценка, няма дори в президентските републики, каза Славов.

   Той посочи, че в повечето страни правителството в оставка става служебно до нови избори. В други държави, но по-рядко срещано е, лице, което е на висша държавна длъжност (както в Гърция) да се се назначава за премиер, а министри да са хора на висши длъжности.

   С минимална конституционна интервенция искаме да се придържаме към правителство в оставка да е служебен кабинет. Той да се фокусира върху изборите и да осигури функциониране на администрацията, няма да сключва дългосрочни договори. Така НС ще може да продължи да действа, а изборите ще са в срок до един месец, каза Славов.

   Велислав Величков от "Правосъдие за всеки" заяви, че приветства разделянето на ВСС на две.

   "Наша идея от 2015 г. е да има абсолютно стриктно съдебно обжалване на всички съдебни актове. Ще помоля всички да се върнете към този текст и да го включите. Ние ще държим на този текст. Искрено се надявам проектът да бъде внесен до 31 юли, иначе много ще се забавим", обърна се той към лидерите на ПП-ДБ.

 

“Осигуряване на честна съдебна система и администрация чрез промени в начина на избор на ръководство на регулаторите. Те вече няма да са бухалки. Това е начинът за просперитет за всички нации. Убеден съм, че тези промени са важна крачка към просперитет. Това няма да стане за 2 години, но ще осигури просперитет за следващите 20. Знаете, че редица общини са обезлюдени, защото кметът държи бизнеса. Това трябва да престане, иначе регионите не ги чакат добри времена”, каза Владислав Панев от ДБ.

“Ясно е, че не съм тук толкова в ролята си на премиер, има две причини заедно с партийните лидери да сме тук – едната е свързана с факта, че днес изпълваме със съдържание работата на комисията по конституционни въпроси. Благодаря, че ме включихте в тази дейност. С моето изказване можем да направим плавен преход към другата част от нас, които по-скоро ще говорим по-експертно. Първо искам да подчертая, че никой от другите празници не променя статута си – това, което смятаме за важно където са описани националните символи ние да поставим мясото и на българския национален празник. Използваме тази възможност – много дълго време върви тази дискусия, тя не получи краен резултат, сега ще я поставим на обсъждане”, каза премиерът акад. Николай Денков.

   "Ползвайки опита за реформата от 14-а и 15-а година, както и опита да систематизираме идеи през 2021 г., да представим проекторазпоредби, които отговарят на европейските стандарти и да са добре интегрирани в Конституцията. Надяваме се това да стане по бързата процедура и без ВНС. ВСС става орган за администриеане и кадруване само на съдии. Той ще е 15 члена, 9 ще се избират пряко от съдии. Кадровият орган да е съдии избрани от съдии и 6 члена избрани от парламента. Това трябва да са предтсавители на професията, а не политици. Предлагаме ръководствово на ВКС и ВАС да не се избира със сегашната сложна процедура, но с тези промени махаме указа на президента за тяхното назначаване и освобождаване. Така няма да има пряка политическа намеса в избора на магистрати. Целта не е да се отнемат правомощията на президента. Предлагаме техният мандат да е намален на 5 години. Това е много време, всички останали председатвли на съдилища са с 5-годишен мандат. Мандатът на ВСС предлагаме да се намали на 4 години и да има възможност съдиите, избрани от съдии да могат да изпълнявт своите функции. Проблем сега е, че членовете на ВСС прекалено дълго са извън професията. Край със съдебната номенклатура. Напълно възможен и защитим вариант. Ограничаваме възможността в парламентарната квота на ВСС да има магистрати. Няма нужда от този допълващ механизъм към тази квота", каза правосъдният министър Атанас Славов.

   "Целта на прокурорския съвет е да има отчетност на прокуратурата, поради което парламентарната квота там ще е по-голяма от тази на прокурорите. Идеята е да не може прокуратурата сама да определя ръководството си. Парламентарната колегия ще има 6 човека, а прокурорската - 2. Главният прокурор ще е административен ръководител на ВКС. Ще ограничим правото на общ надзор за законност. Мандатът на главния прокурор ще редуциран до 5 години. Считаме, че въвеждането на ограничения в парламентарната квота да няма магистрати, да се приложи и тук. Има идеи за балансирана формула по въпроса кой ще назначава главния прокурор  - част от съвета ще може да предлага кандидатура, както и министърът. Но все пак да има възможност за конкуренция. И все пак, за да е ясно, че обвинението ще има отчетност, министърът на правосъдието ще председателства този съвет без право на глас. Управлението на недвижимите имоти на съдебната власт да бъде върнато на Министерството на правосъдието", каза още Славов. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha