Четвъртък, 9 Май 2024

Колко е зелено ,,зеленото,, или за какво ратуват екоактивистите и техните политзащитници в Русе?

Колко е зелено ,,зеленото,, или за какво ратуват  екоактивистите и техните политзащитници  в Русе?
Публикация   08:32     23 Юли, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     990

Екосдружението няма пари да плати отсъдените от съда разходи по делото, нямат и публикувани финансови отчети и отчети за дейността

   Снимка: Архив

  Тази седмица стана ясно, че след две години и половина принудително забавяне Булмаркет груп  започва изграждането завод за преработка на отработени растителни и животински масла.

  Инвестицията от 10 млн. лева се забави заради съдебни дела, активирани от мартенското екосдружение „Дунавски регион“.

      В началото на ноември 2020 г. общинските съветници от Временната комисия за въздуха на Русе и граждани поискаха представянето на проекта за изграждане на инсталация за преработка на употребявани хранителни масла на площадката на ДИЗ „Тегра“.  Експерти  на компанията отговориха на въпроси на присъстващите и на тези на Деана Тонева  ПП Демократи за силна България – Русе, част от Демократична България. "... Обществеността не би искала зоната на КТМ да се превърне в поредното бунище за отпадъци от чужди страни, както това се случи преди няколко месеца в други части на България“, заяви Тонева.  На заседанието, следвайки вече традицията от бившия вече собственик на Общински автотранспорт, израелската фирма "Егед", общински съветници пожелаха да бъдат разведени до подобен завод в Португалия за сметка на инвеститора...

  Адвокат Анатоли Казаков, който представлява сдружение „Дунавски регион“ потвърди пред сайт, който основно го цитираше, че се подготвя обжалване на решението на РИОСВ пред Административния съд, става ясно от публикация от 26 февруари 2021 г. А решението бе, че няма нужда от подобна процедура.

   Компанията "Астра Биоплант", която е част от групата на "Булмаркет" в Русе, ще разшири производството си на биодизел от "ново поколение", съобщи генералният мениджър на "Булмаркет" Станко Станков, представяйки и новата структура на компанията в края на май 2021 г.

   Управителят на "Астра Биоплант" инж. Димитър Минчев обясни тогава, че производството на биогориво от "ново поколение" е европейска директива.

„... Ние подготвяме мотивите си и се надявам още преди празниците да подадем нашата жалба. Това ще бъде третото поред дело срещу намеренията да се изграждат нови производствени мощности в КТМ. Вижте, там в момента има толкова много предприятия, а изграждането на нови ще доведе неминуемо до влошаване на положението. Защото всяко производство допринася за т.нар. кумулативен ефект – замърсяване на въздуха, водите и почвите от множество различни източници“, каза адв. Казаков.

  Всъщност в края на миналата година ВАС отхвърли жалбата на екосдружението, което оспорваше решението на РИОВ да не се изисква ОВОС, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Оказа се обаче, че въпросното екосдружение няма сметка, от която да плати дори разходите по делото, след като го е загубило.

 Екосдружението се оказва, че няма банкова сметка и че въпреки решението на съда, не плаща направените от Булмаркет адвокатски разходи.

  Оказа се, че въпросните екозащитници не публикуват и според изискванията на Закона финансови отчети и отчети за дейността. Следа има само за някакви 2000 лева, без да е ясно как са дошли и къде са отишли...

    Припомням това, тъй като предстои период на традиционна преди избори, особено местни активност, разни трубадури на благоденствие, въпреки че са тирсили единствено и само собствено благополучие, независимо от начина, по който да го постигнат.

   Онези, които пледират да елементарна интелигентност е добре да знаят, че тази инвестиция не винаги ще носи печалба на собственика. Просто използваните чисти масла за производството на биодизел в определени моменти са по-евтини от преработените, твърдят експерти. Елементарното виене срещу месечината показва елементарно мислене и навява съмнения за изнудване, познато при други намерения и инвестиции на българския бизнес от "загрижени за природата и здравето на хората". 

   Жалкото е, че този грозен, но явно доходен популизъм носи на активистите облаги и изгоди, включително и управленски  постове.

  Действията на подобни псевдоеколози обаче поставя под съмнение бизнес инициативата в Русе с претенции, които гонят всеки един потенциален инвеститор. Наскоро стана ясно, че румънски инвеститор ще строи завод за профилирана ламарина в индустриална зона "Раковски", част от Тракия икономическа зона (ТИЗ), прескачайки дори прехваления от местната власт филиал на пловдивската Зона край Русе.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha