Понеделник, 29 Април 2024

Д-р Константинов: Парите на НЗОК за 10 г. нараснаха 7 пъти по-бързо от инфлацията

Д-р Константинов: Парите на НЗОК за 10 г. нараснаха 7 пъти по-бързо от инфлацията
Публикация   12:23     22 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     1749

В рамките на ЕС у нас най-много се доплаща за здравеопазване, смята бившият здравен министър

   „Аз си направих сметка за последните десет години и тя показва, че увеличението на парите за здравеопазване, бюджетът на Здравноосигурителната каса нараства седем пъти и половина по-бързо отколкото инфлацията за този десет годишен период“.

   Това каза в предаването "Опорни хора" бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по темата за парите в здравеопазването.

   Според д-р Константинов, България е страната, в която хората най-много доплащат за здравеопазване в Европа. А какво трябва да се направи?

   "Това, което трябва да се направи са реформи. Най-простичкото нещо, което може да се направи, не изисква и законодателна власт е Наредба на Министерство на здравеопазването какво може да доплащаме и какво не. В момента е известно, че примерно за избор на екип или на лекар се доплаща еди колко си. Оттам насетне, всичко, което не е изрично упоменато, не е забранено, лечебните заведения могат да си въвеждат каквито си искат неща с доплащане. Пак казвам, това е един изключително дълъг разговор, защото аз веднага мога да ви кажа, ако определени неща, които доплащат пациентите се спрат да се доплащат каква ще бъде реакцията, от кого и защо".

   Бившият здравен министър даде и примери. "Например медицинските изделия, които се заплащат, служат като един допълнителен материален стимул на работещите в здравеопазването. Защото една голяма част от тях, които се изписват, фирмите, които ги търгуват, намират начин да върнат своите приходи към изпълнителите на медицинска помощ. Това са пари извън заплатите, за които всички знаем, че са ниски. Но благодарение на тях имаме и то не малка част колеги, които докарват доходи, които са доста над европейските.Това няма нищо лошо, всеки труд и особено лекарският след толкова много учене трябва да бъде заплатен", уточни гостът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha