Четвъртък, 9 Май 2024

Започна изграждането на Завод за преработка на употребявани растителни масла към Булмаркет груп

Започна изграждането на Завод за преработка на употребявани растителни масла към Булмаркет груп
Публикация   15:46     21 Юли, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1926

Инвестицията от 10 млн. лева гарантира високотхнологично и екологично производство

    Снимката е илюстративна    

   След две години и половина забавяне Булмаркет груп започна строителството на Завода за преработка на употребявани растителни мазнини. Това разказва пред Акцент.БГ ръководителят на проекта Христомир Христов.

   До края на 2023 година е предвидено да бъдат завършени бетоновите работи, а от следващата- изграждане на металните конструкции и монтаж на технологичното оборудване  Въвеждането на завода в експлоатация се очаква през есента на 2024 година.

    Инвестицията от 10 млн. лева гарантира високотхнологично и екологично производство

  В инсталацията ще се преработват основно  мазнини от термична обработка на хранителни продукти, които са събирани от лицензирани за това фирми. Маслата, рафинирани в тази инсталация, са годни за влагане в инсталациите за производство на биодизел, собственост на дружеството, обясни Христов. 

  Заложеният производствен капацитет е 500 тона дневно.  Горивото  произведено от такъв продукт е второ поколение, допринася за намаляване на въглеродния отпечатък и е в съответствие с политиките на Европейския съюз в тази насока.

   Процесите на рафиниране ще са изцяло физични и няма да има химически процеси, характерни за старите рафинерии.

                                      

   Към завода ще има изградена модерна пречиствателната станция за отпадни води и ще бъде съобразена с вида и количеството отпадни води.
 Охлаждаща инсталация съставена от термопомпи и охладителни кули ще покрива нуждите на производството, включително и обработката на въздуха преди изпускащите устройства с което се предотвратява риска от изпускане на миризми.

   В завода  е предвидено да работят 60 души, като една част ще са ангажирани в основното производството, а останалите – като спомагателен персонал.

  При разработката на проекта са спазени най-високите Европейски стандарти.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha