Парламентът се поправя: всички възражения срещу Зелената карта изненадващо изчезнаха

Парламентът се поправя: всички възражения срещу Зелената карта изненадващо изчезнаха
Публикация   19:04     20 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     253

   Кодексът за застраховането, който не бе приет в предния парламент, мина на първо четене в парламентарната комисия по икономическа политика.

   Внесеният от Министерски съвет проектозакон получи 13 гласа "за" и 3 "против". Текстовете, които се считат за една от стъпките към еврозоната, не получиха подкрепа само от депутатите от "Възраждане".

   Така почти шест месеца след блокирането на законопроекта в предния парламент изведнъж всички възражения срещу текстовете отпаднаха и бяха приети почти без дебат.

Репликата "продадоха мача" е на бившия председател на комисията по икономическа политика в 48-ото НС Мартин Димитров. В декларация от парламентарната трибуна в края на януари той заяви, че ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ и "Възраждане" жертват влизането на България в еврозоната. В предния парламент текстовете изобщо не бяха разгледани на второ четене заради процедурни хватки и бламиране на кворума от страна на петте партии.

   Кодексът на застраховането е част от законопроектите, свързани с техническата подготовка на страната за приемането на европейската валута. Основното в него е т.нар. "Зелена карта". През нея се гарантира изплащането на обезщетения за инциденти, причинени от шофьори в чужбина.

   Тезата на противниците на законопроекта тогава бе, че промените ще доведат до вдигане на цената на застраховката "Гражданска отговорност". В този смисъл ГЕРБ-СДС и "Български възход" направиха две идентични предложения между двете четения, като в тях са еднакви дори и правописните грешки. Те предлагат Национално бюро на българските автомобилни застрахователи да плаща, "когато са представени документи за валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници". Това обаче противоречи на поетите ангажименти за присъединяване към еврозоната. 

   Днес по време на гласуването в комисия такива възражения липсваха.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha