Четвъртък, 9 Май 2024

Само за седмица 10 души са починали във Варна след употреба на хероин и ...

Само за седмица 10 души са починали във Варна след употреба на хероин и ...
Публикация   09:24     18 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     864

Фентанилът вече е тук, взе първи жертви по морето. Една смъртоносна епидемия от САЩ стигна до Европа

   Само за седмица 10 души са починали във Варна след употреба на хероин, към който е бил добавен стократно по-мощния синтетичен фентанил, съобщава „Дневник“. Данните са неофициални и са съобщени от два независими центъра за лечение на зависимости – „Само днес“ и „Промяната е живот“. През миналата седмица в града бяха задържани и две жени, разпространяващи още по-силен и смъртоносен аналог на фентанила – алфа-метилфентанил.

   Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано на базата на морфина. Неговият аналог – алфа метилфентанил, който се приема на тъмно чрез вдишване през носа и предизвиква силни халюцинации, е пет хиляди пъти по-мощен от метадона например. По тази причина свръхдозирането му също е твърде често. Двете субстанции преди няколко години хвърлиха в паника Северна Америка, а няколко десетки души умряха в съня си след употребата им в средиземноморските курорти на Испания. Сега фентанилът и алфа метилфентанил вече са проблем и в България.

   Информацията за десетте смъртни случая през изминалата седмица във Варна не беше нито потвърдена, нито отречена от Областната дирекция на полицията в града. От отговори на изпратени въпроси на „Дневник“ в понеделник (17 юли) се разбра само, че сигнали за появата на фентанил на наркопазара във Варна има от преди около два месеца и че полицията не разполага с данни за броя на починалите от свръхдоза. Засега няма данни колко от случаите са докладвани в полицията, къде и как е настъпила смъртта и очаква ли се информация от извършени аутопсии.

   „Смъртните случаи от предозиране на хероин, най-вероятно примесен с фентанил, в болниците са малко, защото в смъртния акт никога не пише „починал от свръхдоза“, казва Филип Димов, ръководител на центъра „Промяната е живот“ пред „Дневник“. Там е отбелязано „цироза“, „сърдечен арест“ или нещо друго, което действително е причинено от наркотична интоксикация. По тази причина изготвянето на реална картина за това, което се случва в момента у нас е много трудно“, обяснява той.Смъртта на толкова много хора за толкова кратко време във Варна вече говори за проблем, твърди и Павел Павлов, управител на център „Само днес“. Според него става въпрос за вълна, която тепърва трябва да бъде овладявана.

   Според специалисти от клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница, минимално количество фентанил или алфа метилфентанил, добавено към хероина, може да предизвика смърт само в рамките на няколко минути тъй като блокира центъра на дишането в мозъка. Смесването на двете наркотични вещества прави обичайната индивидуалната доза на зависимите няколко десетки и дори стотици пъти по-силна от обикновено и в крайна сметка смъртоносна.

   „По данни на Американската агенция за борба с наркотиците от близо 5 години с фентанил са буквално залети САЩ , Канада и голяма част от европейските страни. Сега явно той навлиза и в България, казва проф. д-р Снежана Златева, която ръководи клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница.

   „Той е много по-евтин, тъй като е синтетичен. Фентанилът действа на опиатните рецептори като хероина, но с много по-висок риск от предозиране. Смъртта при употребата му настъпва, тъй като наркозависимите не знаят какво количество от него вземат, примесен с хероина“, допълни Златева.

   Една смъртоносна епидемия от САЩ стигна до Европа

   Най-често фентанилът се влага в смеси, в които има и стимуланти – т.нар. „кристали“ или „парти дрога“. Добавката е в изключително минимални количества – няколко прашинки, които са достатъчни за постигането на търсения ефект, обясниха за „Дневник от Военноморската болница във Варна.

   В случаите на интоксикация с фентанил се прилага налоксон – ефикасен антидот, който се използва и при приемане на свръхдоза хероин. Действието му се дължи на блокирането на опиоидните рецептори. Много често обаче смъртта от задушаване настъпва толкова бързо, че няма време за реакция, каза още Снежана Златева.

   В редица западноевропейски страни, за да се получи реална картина за обемите на употреба на даден наркотик се правят анализи на водни проби от градските канализации, каза още Снежана Златева. В други случаи се събират спринцовки, изхвърлени с битовата смет. У нас не се прилага нито една от двете практики.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още