Георги Гвоздейков: Ще се опитаме да вземем под наем от чужбина 4 модерни влакови композиции

Георги Гвоздейков: Ще се опитаме да вземем под наем от чужбина 4 модерни влакови композиции
Публикация   06:37     18 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     273
   Железниците ни се намират в окаяно състояние. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на транспорта Георги Гвоздейков.
 
   „Исках да погледнем напред, като транспортна услуга. Истината е, че не видях нищо различно от последните 30 години в БДЖ. Това е недопустимо. При положение, че толкова години се опитваме да наваксаме, времето и пространството, които ни делят от модерния транспорт, са големи. Всичко е въпрос на воля и желание”, посочи той. 
   Гвоздейков е оптимист, че БДЖ ще може да осигури модерен транспорт. По думите му всичко е въпрос на воля, на желание и на мотивиран екип.
   Гвоздейков обясни, че очакваме средства по Плана за възстановяване и устойчивост за модерен състав на железниците и по други оперативни програми – за подобряване инфраструктурата. Тези инвестиции би трябвало да осигурят комфортно придвижване със влак от София до Бургас за около три часа и половина.

   Това обаче ще се случи 2026 г. или 2027 г., призна министърът. Той ще предложи като по спешни мерки да са наемат от други държави модерни влакови композиции - на първо време 4, които да пътуват по основните направления - София - Бургас и София - Варна.

   Той допълни, че това може да се случи най-рано догодина с новия бюджет на страната.

   "Можем да осигурим модерен транспорт за българските граждани. Всичко е въпрос на воля и желание, както и на мотивиран екип, визия и стратегия. Ние сме бенефициент по Плана за възстановяване и устойчивост, по който трябва да получим модерен подвижен състав. По други оперативни програми подобряваме инфраструктурата в държавната железница, която трябва да ни осигури бърз транспорт, с максимална скорост на движение 160 км/ч, включително всички системи за безопасност и управление", посочи още Гвоздейков.

   Първият медицински хеликоптер, който ще бъде собственост на България, ще дойде в началото на декември. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в ефира на бТВ.

   "Това е част от поръчката за шестте нови хеликоптера по Плана за възстановяване и устойчивост. Процедурата е в ход. В координация сме с производителя. Сроковете ще бъдат спазени", посочи Гвоздейков.

    "Вече са определени шестте пилота, които заминават за Италия през септември на съответното обучение за типа хеликоптер. С тях заминават и трима инженери за обучение като механици на хеликоптери. Този процес е в срокове. Няма да има закъснение", допълни още той.

   Георги Гвоздейков посочи, че в работата си по изграждането на система за въздушна помощ ще се опита да надгради постигнатото до момента.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha