Четвъртък, 9 Май 2024

Министри на СДС и поддръжници на ГЕРБ издигат Вили Лилков за кмет на София

Министри на СДС и поддръжници на ГЕРБ издигат Вили Лилков за кмет на София
Публикация   06:55     16 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     277

Гражданска инициатива издига кандидатурата на бившия депутат и заместник-председател на Столичния общински съвет Вили Лилков за кмет на София.

   Преподавателят по физика в Минно-геоложкия университет Лилков е бивш член на СДС, като е сред учредителите на ДСБ. Той бе кандидат за кмет на София през 2015 г. от Реформаторски блок, като получава 38 113 гласа - 9.62%. За победителя тогава Йорданка Фандъкова от ГЕРБ гласуват 238 500 души (60.17%). На изборите за кмет на София през 2019 г. изразява подкрепата си за трети мандат на Фандъкова. През 2021 г. влиза в инициативния комитет, който издига Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, за президент.

   В началото на април Лилков бе сред стоте представители на културата, политическия и обществения живот и научните среди, които излязоха с писмо, в което призоваваха политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство, което впоследствие се реализира с излъчване на правителство между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ.

   Списъкът с подкрепящите издигането на кандидатурата на Лилков е публикуван в наскоро създадената фейсбук група "Вили Лилков за кмет на София". Сред тях са бившият министър на отбраната от Реформаторския блок Николай Ненчев, бившите министри от СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски, бившият депутат от СДС Иван Сотиров, председателят на КОД Петър Москов, актрисата Аня Пенчева, музикантите Иван Лечев, Богдана Карадочева, Иван Лечев, Васко Кръпката, режисьорът Теди Москов, композиторът Стефан Димитров, анализаторът Ивайло Цветков - Нойзи. Личат и поддръжници на ГЕРБ като Виктор Димчев и Антоанета Христова.

   В интервю пред "Труд" от 13 юли Лилков излага вижданията си за управление на София, а на въпрос ще приеме ли да бъде издигната кандидатурата му казва:

   "Това е една приятна изненада, защото аз от 2017 г. съм се дистанцирал от активната политика, но не съм се изолирал. Проучвам тоталитарното минало, пиша книги, участвам в инициативи, изразявам отношение към политическите събития. Явно това се оценява. Много хора ми се обаждат, дори от някои партии. Засега наблюдавам с интерес".

   Пред БТА днес казва, че ще даде отговор до понеделник.

   "Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам", заявява Лилков.

  Две са официалните кандидатури досега за кмет на столицата. Едната е на Васил Терзиев, подкрепен от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Спаси София" и гражданската инициатива "Екипът на София", а другата - на Деян Николов от "Възраждане".

   Неофициално за потенциален кандидат на ГЕРБ се сочи председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Преди дни лидерът на партията Бойко Борисов обяви в кулоарите на парламента, че е готов на разговори, ако се сформира "дясноцентристки блок, така че София да остане синя".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha