Основи на дегустацията: външен вид (око)

Основи на дегустацията: външен вид (око)
Публикация   18:55     15 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     847

Първата фаза на дегустацията е визуална и при нея разглеждаме бистротата и цвета на виното.

    Виното се намира в чашата ни (всичко за правилната чаша за вино прочетете тук), която е напълнена на 1/3 от обема й. Необходими са ни източник на светлина (по възможност дневна) и бял фон (лист хартия, салфетка). 

                Бистрота (или прозрачност)

   Оценява се най-добре като вдигнем чашата на нивото на очите си и я държим така, че странично през нея да струи светлина. Виното трябва да e  прозрачно и бистро. Помътнявания на цвета, както и наличието на подозрителни частички в него са знак за възможни дефекти, наличието на които ще потвърдим или отхвърлим в по-нататъшните фази на дегустация.

           Цвят

   Основно качество, благодарение на което различаваме типовете вина: бяло, розе, червено. Цветът на виното ни дава информация за:

                   Сорта грозде

   Да вземем за пример два често срещани сорта: каберне совиньон и пино ноар. Зърната на каберне совиньон са по-малки, с по-дебела и по-тъмна ципа, отколкото тези на пино ноар. В резултат на това, цветът на вина от или базирани на каберне совиньон клони към виолетов, докато цветът на вината от пино ноар се асоциира със светъл рубин.

            Винификационните методи

   При производството на червено вино ципата на гроздето се оставя да ферментира с гроздовия сок. Багрилните вещества се намират в ципата, така че колкото по-дълъг е контактът на ципата с гроздовия сок, толкова по-тъмен ще бъде цветът.

                 Възрастта

   Младите червени вина са богати на багрилни вещества и цветът им е по-наситен и по-плътен. С времето тези вещества реагират помежду си и с други вещества във виното и се отделят под формата на утайка на дъното на бутилката. От виолетов или рубинен цветът изсветлява до керемиден. Цветът на белите вина пък обратно – потъмнява с времето и започва да става кехлибарен.

Цветът се характеризира чрез интензивност и оттенък (нюанс):

                Интензивността

или плътността, на цвета, се преценява най-добре като държим чашата без да я накланяме и гледаме течността в нея отгоре. Плътността на цвета не е критерий за качество. Тя би могла да бъде указание за структурата на виното и тялото му. При червените вина цвят и танини често вървят ръка за ръка, т.е ако цветът е дълбок и почти непрозрачен, очакваме вино с плътно тяло. 

                   Оттенъците на цвета

се наблюдават като накланяме чашата под ъгъл от 45° на бял фон.  Почти винаги се наблюдават различни нюанси в центъра на течността и по края й. Оттенъкът на цвета дава информация за възрастта и стадия на развитие на виното. 

   За описването на белите вина се използват нюансите на жълтия цвят. Те се движат от  зеленикави, за младите вина, през златисти и достигат до кехлибарено-махогонови за вина в напреднала възраст: зеленикаво жълт, лимонено жълт, сламен, светло злато, златистозелен, златист, старо злато, кехлибар, махагон, орех, кафяв, червено кафяв. 

   Цветът при червените вина се променя от виолетов през рубинен и гранатов до кафеникав: светло/тъмно/ярко червено, пурпур, виолетово, виолетово-червен, рубин, гранат, керемиден, оранжево-червен, кафяво-червен, златисто-червен.

   Розето се среща във всички нюанси между жълтия, керемиден и светло червен цвят: сив, виолетово-розов, жълтеникаво-розов, ярко розов, малинов, оранжево-розов, портокалов, керемиден, лучена люспа.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още