ПК ,,Зора,, Тръстеник продължава традицията на ритуала ,,Зажънване,,

ПК ,,Зора,, Тръстеник  продължава традицията на ритуала ,,Зажънване,,
Публикация   08:34     15 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     591

     ПК "Зора" Тръстеник възстанови след ковид пандемията отбелязването на началото на жътвената кампания на пшеница с . Участие в тържеството вчера взеха работещи в кооперацията, хора от селото, бизнеспартньори.

   Пресъздаден бе автентичен ритуал "Зажънване". Жени, пременени в народни носии и нагиздени с цветя, нагазиха в нивите на кооперацията, свиха снопове от класове и ги поднесоха на председателя на кооперацията Росен Коев с пожелания за богата реколта, здраво зърно и безаварийна работа. Сноповете бяха хвърлени в хедера на комбайна за добър берекет.

Отец Емилиан отслужи водосвет с пожелание за здраве и берекет на всички присъстващи.

   Коев благодари на работещите в кооперацията за положения труд и постигнатите добри резултати, като акцентира върху колективния успех, сега и досега. Той изрази задоволство от факта, че времето е подходящо за прибиране на реколтата.

                                         

   Ритуалът се пресъздава в ден сряда или петък, за да е богат урожаят и да е спорна работата през цялото лято. Зажънването се е извършвало от жетварка с лека ръка, обърната с лице на изток. Първата ръкойка тя хвърля напред с думите "Както тези класове летят", така жътвата да върви бързо. Бог напред и ние след него".

  Да е богата реколтата, да е сита годината. Да спори работата и Бог да ни закриля. От един стрък- два класа. С реколтата богата днес гордеят се стопаните на продородната земя в Тръстеник.

                                       

 Специален поздрав и благодарност към земеделските стопани отправиха с няколко изпълнения от фолклорната група към Клуба на пенсионера и инвалида в селото.

 Ръководителката Николинка Петкова изказа благодарност на цялата кооперация за уважението, което имат към възрастните хора. Но благодарността е най-голяма към председателя на ПК "Зора" Росен Коев. Благодарение на подкрепата, която той оказва на групата, тя има възможност да участва в различни конкурси и събори в страната, да представя на сцената достойно Тръстеник.

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още