Русенската опера получи като дарение електрически орган

Русенската опера получи като дарение електрически орган
Публикация   08:52     14 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     372

   Русенската опера получи като дарение от Швейцария електрически орган. Инструментът е създаден през 80-те години на миналия век и със своята функционалност е конструиран по начин, който му позволява в голяма степен да замести класическия тръбен орган в широка част от органовия репертоар, съобщи за БТА директорът на културния институт Пламен Бейков. 

   Електрическият орган е с два мануала, педалиера от две октави и известен набор от регистри, които могат да бъдат използвани в няколко десетки комбинации.

   "Инструментът е избран от швейцарския органист Ролф Еменегер и вече е поставен във фоайето на Русенската опера. Повече от 100 деца, посетили образователните концерти в последните няколко дни, посветени на музикалните инструменти, имаха възможността да се запознаят отблизо със звученето на инструмента", каза Бейков. 

   Той обясни, че органът е доставен в Русе, за да участва в световната премиера на операта "Полихедрон", композирана от известната българска органистка и преподавател по хармония и полифония проф. Нева Кръстева. Премиерата ще се състои на 22 октомври тази година с участието на солисти от Виена, под диригенството на Бистра Диляноф от Австрия и с режисурата на Боян Иванов - директор на Русенския драматичен театър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha